Parlamentul britanic a respins din nou acordul pentru Brexit

Parlamentarii britanici au respins acordul pentru Brexit, după ce premierul Theresa May a obţinut modificări „din punct de vedere juridic”, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Uniunii Europene la Strasbourg. Au fost 391 voturi împotriva noului acord şi 242 pentru.

Theresa May a prezidat marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii. PM britanic anunțase ieri că a obținut o serie de compromisuri din partea UE, care însă s-au dovedit prea puțin pentru deputații din Parlamentul britanic.

Pentru a doua oară în doar trei luni, parlamentarii britanici au respins din nou acordul pentru Brexit, negociat de premierul Theresa May.

Preşedintele Comisiei Europene şi premierul britanic au ajuns la o înţelegere care să garanteze că la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord nu va apărea nicio schimbare, până la sfârşitul anului următor.

Jean-Claude Juncker a avertizat Marea Britanie că aceasta este ultima şansă care i se acordă pentru a evita un Brexit fără înţelegere.

Varianta unui Brexit fără acord îi sperie deopotrivă pe britanici, pe imigranţi şi pe turişti. De câteva luni, de teama unei crize, localnicii îşi fac stocuri de alimente, cosmetice, detergenţi şi medicamente.

În cazul unui Brexit fără acord, cele mai vulnerabile sectoare sunt pieţele financiare, transportul aerian şi vămile. Firmele din Regat şi cele europene vor primi interdicţia schimburilor comerciale. De asemenea, taxele vamale vor fi reintroduse pentru toate produsele.

În schimb, locuitorii din UE care vor călători în Regatul Unit, inclusiv românii, nu vor avea nevoie de viză şi, prin urmare, nici de paşaport. Cu o condiţie: şederea să nu depăşească trei luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *