SUA: De unde se vor lua bani pentru zidul de la granița cu Mexicul

Pentagonul a transmis Congresului SUA o listă cu peste 400 de proiecte de construcţii militare din întreaga lume, inclusiv câteva zeci din California, de la care ar putea redirecţiona fonduri pentru construirea zidului promis de multă vreme de preşedintele Donald Trump la graniţa cu Mexicul, relatează agențiile DPA şi Reuters.

Documentul cuprinde proiecte în valoare de peste 12,8 miliarde de dolari privind construirea de locuinţe pentru militari, facilităţi pentru stocarea materialelor periculoase, debarcadere şi aeroporturi sau renovarea de instituţii de învăţământ.

Suma totală alocată acestor proiecte este de aproape patru ori mai mare decât cei 3,7 miliarde de dolari de care preşedintele Trump a afirmat că ar putea fi realocaţi de la proiecte de construcţii militare pentru a-şi îndeplini promisiunea din campania electorală de a ridica un zid la graniţa de sud a SUA. Circa 1100 de kilometri de bariere au fost deja instalate în timpul predecesorilor săi George W. Bush şi Barack Obama.


Perspectiva ca finanţarea unor proiecte militare să fie pusă sub semnul întrebării a stârnit însă preocupare în Congres, unde aleşii americani apără prin tradiţie cu îndârjire proiectele militare şi de altă natură din circumscripţiile lor, aprobarea acestora putând necesita ani la rând de negocieri. În acelaşi timp, Casa Albă a explicat că banii destinaţi construirii de facilităţi pentru armată vor fi utilizaţi la finanţarea zidului doar după epuizarea altor resurse.

Se va avea în vedere de asemenea dacă redirecţionarea acestor fonduri nu afectează bugetul pentru întreţinerea facilităţilor militare existente, care are deja, potrivit Pentagonului, un deficit de 116 miliarde de dolari.

La sfârșitul săptămânii trecute, preşedintele Trump a recurs la dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie adoptată de Congres, care se opune eliberării de fonduri în regim de urgenţă pentru ridicarea unui zid la frontiera cu Mexic. A fost pentru prima oară de la preluarea mandatului de preşedinte, cu mai bine de doi în ani în urmă, când liderul de la Casa Albă şi-a exercitat acest drept. Camera Reprezentanţilor urmează să supună la vot la 26 martie veto-ul prezidenţial, dar oponenţii lui Trump din Congres nu dispun de super-majoritatea de două treimi din ambele Camere necesară pentru a respinge acest veto.

Surse: Reuters, Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *