Șeful SMG german clamează necesitatea unui acord care să înlocuiască INF

Generalul Eberhard Zorn, comandantul Marelui Stat Major al Forțelor Armate din Germania (Bundeswehr), consideră că este nevoie de consultări pentru instituirea unui nou acord privind controlul armamentului nuclear pentru a înlocui Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Reamintim că Tratatul INF a fost semnat în 1987 de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior a fost preluat de Rusia, ca succesoare a URSS.

Președinții Reagan și Gorbaciov semnând Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

Acest pact, încheiat în 1987, care era menit să contribuie la securitatea Statelor Unite şi aliaţilor săi în Europa şi Orientul Mijlociu, le interzice Statelor Unite şi Rusiei să deţină, producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. Ambele state semnatare – prin vocea președinților Donald Trump și Vladimir Putin – au denunţat acordul la începutul acestui an, fiecare motivând decizia ca o urmare a încălcării prevederilor de către cealaltă parte.

Dacă acest acord va dispărea cu totul, mi-aş face griji în legătură cu modul în care va evolua situaţia în privinţa forţelor nucleare intermediare” a insistat Zorn.

El a adăugat că, în aceste condiţii, ar deveni necesară implementarea unui nou sistem de monitorizare. Un astfel de mecanism va trebui să includă însă toţi actorii importanţi, mai exact Rusia, SUA şi China, a subliniat Zorn.

Generalul Zorn a declarat acest lucru într-un interviu acordat grupului de presă al RND, care a fost publicat sâmbătă, 20 aprilie 2019, la împlinirea unui an de când Zorn a preluat cea mai înaltă funcție în cadrul Apărării Germaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *