Japonia – Împăratul Akihito abdica în favoarea fiului său Naruhito

Premieră în Japonia în ultimii 200 de ani. Împăratul Akihito abdică, după 30 de ani și cinci luni. Locul său va fi luat de fiul cel mare, prințul moștenitor Naruhito. Acesta va deveni de miercuri al 126-lea suveran al tronului Crizantemei.
Evenimentele asociate succesiunii la tronul Crizantemei sunt programate pe mai multe luni, culminând, în toamnă, cu vizitele oficiale ale unor șefi de state și de guverne.
Principala ceremonie a abdicării va dura doar zece minute și va debuta la ora locală 17.00 (08.00 GMT). În ceremonie vor fi folosite o oglindă sacră, o sabie veche și bijuterii familiei, obiecte specifice care atestă legitimitatea împăratului.


La eveniment participa peste 300 de persoane, feţe regale, membri ai guvernului nipon, lideri ai parlamentului şi alte figuri publice de marcă. Premierul Shinzo Abe va susţine un discurs, reprezentând poporul, înainte ca Akihito să rostească ultimele sale cuvinte în calitate de împărat al Japoniei.
Împăratul Akihito și împărăteasa Michiko au modernizat profund monarhia japoneză atât de legată de tradiții, au adus-o mai aproape de popor și au contribuit la popularizarea acesteia.
Akihito a încălcat mai multe tradiții, de la căsătoria cu o femeie pe care o iubea la campania sa pentru pace și exprimarea regretului pentru rolul Japoniei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru i-a adus popularitate și respect.
Născut în 1933, Akihito avea 11 ani când s-a încheiat cel de-Al Doilea Război Mondial.
A moștenit tronul Crizantemei în 1989, devenind al 125-lea împărat al Japoniei, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito.
În vârstă de 59 de ani, prințul moștenitor Naruhito va fi al 126-lea împărat al Japoniei și primul născut după cel de-Al Doilea Război Mondial. S-a căsătorit în 1993 cu Masako Owada, o femeie fără titlu nobiliar, iar, opt ani mai târziu, s-a născut unicul lor copil, prințesa Aiko.
Viitorul împărat Naruhito și-a anunțat intenția de a continua munca tatălui său.
Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar și reprezentativ al unei monarhii constituționale. Puterea executivă este deținută de guvern. Constituția japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de „simbol al statului și al unității poporului japonez”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *