Alegerile europarlamentare – Federalisti vs. Suveranisti

Sorin Faur

Mîine nu e despre Dragnia, penali, ougeuri “pe justiție”, nici despre fără hoție facem caca la veceu în casă, nici despre autostrăzi, nici despre creșteri de salarii și pensii, nici despre guvernul de opoziție. Oricît ar fi de greu de imaginat, nu e vorba nici măcar despre Iohannis. Despre Cioloș, cu atît mai puțin.

Săptămîna asta în 28 de state europene are loc primul test serios al nivelului de acceptanță publică la ideea federalizării Europei prin abolirea statelor naționale. Oferta e Statele Unite ale Europei sau Europa națiunilor suverane. Federaliști vs suveraniști.

În România, nu există un sigur politician suficient de coios care să-și fi asumat deschis și argumentat vreuna din cele două ipoteze reale de lucru. Undeva pe la mijlocul celui de-al doilea mandat prezidențial, Traian Băsescu, actualmente pensionar cu aspect troglodit, a emis anunțul că România susține varianta SUE. Ținînd cont că singurul partener de dezbatere publică asupra acestei probleme trebuie să fi fost aburul etilic care îi furnizează ex-prezidentului actualul aspect, cugetarea n-ar trebui să se contabilizeze.

Însă problema unei opțiuni nu e o halucinație. Briții au avut curajul s-o pună ca atare și au tranșat-o la referendumul din 2016. Nici alții nu se mai prea tem s-o pună exact în acești termeni, nefardați de ambalatorii marketingului politic, mari fani ai vagului în această chestiune.

Aș fi tare curios, de pildă, să aflu poziția PNL asupra acestei teme de fond a proiectului european. Sloganul de campanie al PNL – “România în primul rînd” – trimite fără meandre fix la dreapta naționalistă americană din care Trump e doar cel mai proaspăt produs activ. Cum s-o împăca asta cu apartenența PNL la una dintre cele mai federaliste familii politice europene, PPE? Cum se împăcă opțiunea pentru SUE a peneliștilor creștin-democrați cu tricolorul umectat de lacrimi patriotice purtat pe umeri de capul listei, chiar dacă steagul compromite uneori asorteul cu draperiile kitsch vestiv-impulsive purtate la piept?

Mi-aș fi dorit să aud intonată cu voce limpede, tare și cu argumente poziționarea față de SUE a Alianței USR-PLUS. Dar, mucles. Nimic. Că nu e oportun. O frigem pe anticorupție, că prinde la acneici și frustrați. Pentru cine știe să citească, poziționarea adical profederalistă a ultrarecenților macroniști locali se deduce cristalin din integrarea în programul artistic al Omului cu Șobolani, pe aceeași scenă de campanie plouată, a lui Ghii Ferhofștad a.k.a ALDE, șeful de familie politică europeană (în curs de dezintegrare) al prezidențiabilului Popescu Tăriceanu. Domnu Călin, nu vă supărați că deranjez, dumneavoastră vă plac SUE? Dacă da, de ce? Dacă nu, atunci cînd?

Și, deloc în ultimul rînd, aș vrea să aud toate, absolut toate argumentele profederaliste ale Viorichii Dăncilă, în calitatea sa de președinte executiv PSD, partid din marea și fericita familie profederalistă a socialiștilor europeni, dintre care Timmermans e Cel Dintîi dintre Întîi. Dacă nu cer prea mult, de la doamna Viorica aș dori să aud motivele social democrate pentru care și România trebuie transformată în județ continental numai dacă se costumează dumneaei în faimoasa ie tradițională românească. Ca să și lăcrimăm nițel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *