Eroi și… Epigoni

Dr. Nicolae Radu

Remember!

Recunoștință și neuitare pentru Eroii Neamului nostru! Respect tuturor celor care au crezut și cred într-o Românie Frumoasă!

Să luăm aminte!
Fapte si nume de arhivă: Kadar, Vasile, Marian, Viorel și mulți alții! Dizidenti sau certati cu legea, asocieri cu Troia si manifestări non-acțiune! Toate sub imboldul fricii? Încotro România? Cu puțin timp in urmă, o prietenă îmi vorbea despre inspirata schimbare a minților, exaltarea momentului acoperind poate înțelepciunea populară: “la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”! Am ascultat, am zâmbit și am îndrăznit să scriu atunci ca optimismul ma impiedica sa cred ca “plopul va face mere”, cu atât mai mult cu cat faptele din ultimii 25 de ani demonstreaza ca “lupul isi schimbă părul, dar năravul ba”! Tot atunci întrebam unde ne mai sunt românii?

Timpul trece, iar vremurile se vor din nou interesante! Joi, vineri, posibil luni şi marţi se anunta noi execuții publice? Petarde media? Cine mai are nevoie de petarde? După un președinte suspendat/și după două mandate dovedit colaborator al vechii Securități, după multiple suspiciuni de fraudare a votului românilor, dar și după multiple lovituri date cu scopul decredibilizarii serviciilor de informații, lovituri în parte reușite, ce mai înseamnă o Românie plină de guvernanți și de foști guvernanți cu iz penal?! Comentariile sunt in zadar! Chiar nu simțiți că ne facem de rușine în întreaga Europa si dincolo de Ocean?!

Unde sunt investitorii străini?!

Ascult, privesc si mă crucesc! Decidenții spun ca stăm foarte bine! Și totuși, Moscova bate la ușă?! Cine sa vadă, cine sa mai auda? Rusia nu doarme, cum nu a dormit niciodata! Clopotul suna in dunga? Costica viseaza, iar Lupii sunt deja paznici la stana!

Fenomenul social este complex! Satele dispar încet, dar sigur, în timp ce si Valea Jiului plânge! Ce se mai poate face? Știința isi va spune cuvântul! Sociologia deschide posibile perspective, în timp ce psihologia oferă terapii pentru vindecarea sufletelor !

Încet, încet, la ceas de noapte, autoritatea se stinge! Care autoritate? Pronosticurile nu se lasă așteptate! Miniştrii au dispărut! Premierii par să cadă ca într-un joc de popice! Cu ce au greșit românii? Cine stinge lumina? Cine plătește factura? Cine dorește prostia și corupția?

Tineri inteligenți mai sunt! Proiectele au dispărut așa cum au plecat si banii! Ce mai avem? Spre deosebire de păduri, retezate an de an, pământ încă mai există! De vânzare! Ce mai înseamnă România? Firesc, România înseamnă bucurie, credința si speranță. Nu în zadar, avioanele F16 apară liniștea cerului! Putem să dormim în pace?!

*** Fără să am intenția de a redeschide polemici, insist asupra faptului că determinarile sociale nu
sunt analize politice. Reiterez, cu un sentiment de neputință, doar un gând bun din 2014. A trecut un cincinal și lucrurile sunt neschimbate. Neschimbate în bine!

ROMÂNIA, TE IUBIM !

România are dreptul la independenţă şi la suveranitate naţională. Să fie Constituţia României o carte pentru proşti ?! Nu, in mod sigur ca nu ! Ruşinos gândesc, recunosc, dar mă întreb ce se doreşte oare ? Unde se vrea să ajungem? Este România un stat independent? Ce mai înseamnă suveranitate naţională? Nu cumva interesele noastre naţionale sunt diluate de la o zi la altă ? Cu ce preţ ?

În mod cert, România este o piaţă de desfacere. Produse second – hand, industrie de apărare depăşită, speranţe spulberate! Rusia ne priveşte, SUA ne seduce, însă chiar şi în aceste condiţii, cine ne mai apară ?

Piaţă de desfacere suntem, posibil câmp de război am ajuns! Ce ne mai lipseşte? Fereşte-ne Doamne de război şi iartă-ne păcatele! Scenă, actori şi jucători. Ucraina, Rogozin, decidenţi prezidenţiabili grăbiţi: un ping – pong pentru Europa ?

În condiţiile în care promiscuitatea intelectuală acoperă „bruma de conştiinţa” (dacă această mai există), am sentimentul, din ce în ce mai mult, că interesele României nu mai sunt ale României. Temele vin de departe, din Cancelarii ce se doresc imperiale! Ce se mai poate face ?! Minţi luminate gândesc şi doresc soluţii. Cine mai vrea însă soluţii ?

Trăim din ce în ce mai mult într-o lume a surzilor şi prin faptele ce nu se vor văzute, parcă şi într-o ţară a orbilor ! Se fură că în codru, de la fier vechi şi cherestea, până la inteligenţă românească. Vrem să devenim cât mai repede europeni, dar aşa cum am mai spus, uităm parcă din ce în ce mai mult iubirea faţă de părinţi şi bucuria de a fi român ! Încotro România ?

În condiţiile în care în spitalele din ţară încă se mai moare, de ruşine cel puţin, dacă nu şi în mizerie, diploma de medic a ajuns, așa cum am mai amintit, paşaport pentru Europa. Întâmplător să fie oare că potentaţii zilelor noastre îşi caută sănătatea dincolo de frontierele ţării, în timp ce oamenii simpli îşi alină suferinţele, după posibilităţi, prin spitale alterate de vreme?

Încrederea în sistemul de sănătate este o problemă socială cu grave implicaţii asupra securităţii naţionale. Cine mai vrea să vadă ? Cine mai vrea să audă ?

Privesc spre viitor şi îmi doresc să rămânem optimişti ! Bombardiere cu drept de survol suspendat său nu, declaraţii belicoase printre litrii de palincă său de votcă, impotenţe diplomatice, dubioase ezitări în a ne demonstra statutul de Românie neuimilita, toate acestea mă fac să cred că drumul nostru este lung până la ţărmul unei reconstrucţii.

Interesele „Marilor Puteri” sunt evidente ! Nu pot a nu mă întreba, ca orice român de bună credinţa, care mai sunt interesele naţionale ale României ? Ce se doreşte cu adevărat în spatele cortinei ? Ce înseamnă anul 2015? Un început de primăvara cu vremuri tulburi ? Ce va însemna anul 2016 ? Dar anul 2020? Plecarea stăpânilor şi bucuria nebunilor său repetarea unor fapte devenite realitate: „pleacă ai noştri, vin ai noştri ?”

Ascult, citesc şi sufletul îmi este apăsat de un sentiment de neputinţă. Încerc să înţeleg jocul de putere dincolo de declaraţii, însă acest lucru îmi este aproape imposibil. Jucătorii sunt oameni puternici, interesele sunt uriaşe şi totuşi nu cred că se doreşte că România să-şi piardă dreptul la identitate. Pământul românesc este de vânzare, industria este la pământ, sănătatea este în colaps, iar educaţia se inneaca sub ploaia inconştienţei.

Principiul bunei vecinătăţi, atât de necesar pentru a ne păstra România frumoasă, liberă şi independentă, rămâne mai mult în ecoul istoriei. Am fost cu sârbii la Mohacs, însă, i-am lăsat singuri în faţă „Marilor Puteri”. Am fost cu nemţii, dar i-am părăsit în stepele ruseşti, am fost cu ruşii mai bine de 50 de ani din istoria existenţei noastre, iar acum suntem cu americanii.

Mă întreb dacă am învăţat ceva din toate acestea ?
Românul are totuşi demnitate. Ţăranii noştri, Ion, Petre, Vasile, Stefan, Mihai și Ilie, parte dintre eroii ce au căzut pe câmpurile de luptă, ne îndeamnă la puternice reflecţii.

Când vom fi cu noi înşine, ca neam şi ţară ?! Oare nu ne ramane decat sa asteptam Trenul vietii si zile mai bune?i

Români din toată lumea, vă așteptăm acasă! Numai împreună putem să avem o Românie Frumoasă!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *