O nouă criză politică la Chișinău

UPDATE 2: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar şi este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia. De asemenea, vor trebui organizate alegeri anticipate la începutul lunii septembrie.

Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a amenințat cu declanșarea unor proteste masive ale populației.

Într-un parlament pe jumătate gol şi cufundat în întuneric – deconectat de la rețeaua electrica, deputaţii pro-europeni din blocul ACUM şi pro-ruşii din Partidul Socialiştilor şi-au dat mâna ca să formeze o coaliţiei de guvernământ. O încercare disperată și un compromis uriaș după ceasul al doisprezecelea.

Demersul a fost susţinut mai mult sau mai puţin activ de ambasadele Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene. Maia Sandu a fost propusă și validată de președintele Dodon să conducă noul executiv. Această coaliţie, despre care pro-europenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, pare că are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat şi cel acuzat că, din umbră, controlează Moldova de peste Prut.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ‘ŞOR’ (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi. Negocierile dintre aceste partide nu au permis până în prezent formarea unei majorităţi, scrie Agerpres.

UPDATE 1: Sâmbătă, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a invalidat decretele preşedintelui Igor Dodonprivind desemnarea ca premier a liderei Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi numirea guvernului condus de aceasta. Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului.

Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *