Strategii personale vs. Interese naționale

Vasile Roman

Președintele Macron l-a primit pe președintele Putin pentru a marca, în opinia personală a liderului francez, marele rol pe care-l joacă Franța.
Întâlnirea a fost bine fructificată de președintele rus care a arătat că Rusia știe să exploateze slăbiciunile europene și falia dintre UE și SUA.
Jocul Franței dovedește clar că unitatea europeană este un concept utilizat în discursuri și că jocurile politice se fac, pe rând, de Germania și Franța și mai puțin de către statele mici.

Președintele Klaus Iohannis este în vizită în SUA, unde va discuta aceleași probleme ca la vizita precedentă, pentru că România nu negociază ci doar se conformează unor cerințe impuse prin agenda președintelui Trump.


Mai mulți soldați americani în România și mai multe achiziții de sisteme de armament americane nu înseamnă securitate, dar poate însemna profit economic pentru americani.
Președintele Iohannis nu negociază interese economice ale statului român, adică investiții și nici priorități sociale, adică ridicarea vizelor, pentru că el nu înțelege conceptul de securitate în întreg.

Prim-ministrul României se plimbă prin țară cu gândul că poate confirma că știe să guverneze.
Doamna Dăncilă nu realizează că promisiunile generale nu mai conving alegătorii că PSD poate fi eficient în guvernare.
Incapacitatea de a înțelege întregul, adică istoria ultimilor trei ani, în raport cu partea, adică micile aranjamente locale, face ca imaginea PSD să rămână aceeași.

Privind la ceea ce se întâmplă putem desprinde clar ideea că atunci când liderii politici cred că știu ce vor ei să negocieze, doar mimează ceea ce alții le-au sugerat, fără a fi convinși ei înșiși.

Așteptatele negocieri dintre liderii ALDE și Pro România, ca formă de unitate de presiune pentru coagularea stângii, se pare că au eșuat.
Rezultatele puteau fi prevăzute din start pentru că se vedea clar că obiectivele s-au negociat pe persoană fizică și pe emoții personale.
Rațiunea negocierii a lipsit, pentru că obiectivul acesteia nu a existat așa cum nu a existat o unitate de percepție, în partide, despre rostul acestor negocieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *