Decizia de suspendare a Parlamentului britanic a fost ilegală

Curtea Supremă din Regatul Unit a decis marți că suspendarea Parlamentului de către premierul Boris Johnson a fost o decizie ilegală. Premierul a precizat deja anterior că nu va demisiona, dar că va reinstitui Parlamentul. 

Decizia Curții Supreme a fost luată în unanimitate de cei 11 judecători. ”Efectul (deciziei) asupra fundamentelor democrației a fost extrem. Curtea nu a primit nicio justificare în acest sens”, a declarat președinta Curții Supreme, Brenda Hale.

”Aceasta nu a fost o prorogare normală” și a ”împiedicat Parlamentul să își îndeplinească datoria în perioada crucială dinainte de termenul stabilit pentru Brexit” a mai spus Hale.

Curtea decisese mai întâi că instanța are dreptul de a se pronunța pe tema deciziei Guvernului de a suspenda Parlamentul. 

Decizia Curții Supreme este o lovitură serioasă pentru premierul Johnson, care a suferit deja o lungă serie de înfrângeri pe tema Brexit-ului, de la preluarea mandatului. 

Criticii l-au acuzat pe Johnson că a suspendat lucrările parlamentului pentru a-și duce mai departe netulburat planul de a scoate Regatul Unit din UE fără acord pe 31 octombrie. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *