Preşedintele Macron curtează economia Chinei

Preşedintele francez Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în China săptămâna viitoare, între 4 şi 6 noiembrie, pe care Parisul o doreşte axată pe economie, cultură şi mediu, transmite miercuri AFP, citând autorităţile celor două ţări, potrivit Agerpres.

Franța se confruntă cu grave tensiuni sociale și cu perspectiva ca acestea să se acutizeze pe fondul unei anunțate crize economice, deci nu e deloc o surpriza că președintele Macron, însoţit de o numeroasă delegaţie de oameni de afaceri, va fi prezent marţi la Târgul de importuri de la Shanghai, ce va fi inaugurat în aceeaşi zi de preşedintele chinez Xi Jinping.

Franţa face parte în acest an dintre invitaţii de onoare la eveniment, desfăşurat într-un context de război comercial între China şi SUA, context în care Europa a încercat să se mențină neutră.

Partea franceză mizează pe semnarea a ~ 40 de contacte, în sectoare tradiţionale ale relaţiilor bilaterale (agroalimentar, turism, sănătate etc.).

În ce priveşte clima și protejarea biodiversității, Parisul declară că în prezent poartă discuţii cu Beijingul asupra ‘unui text comun’, în perspectiva congresului mondial al naturii al UICN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii) din iunie 2020, la Marsilia, şi a conferinţei COP15 privind biodiversitatea, în octombrie 2020, în China.

Referitor la marile dosare internaţionale, va fi abordat în special acordul nuclear cu Iranul, pe care Franţa şi China îl doresc să continue. La 4 noiembrie expiră, de altfel, ultimatumul dat de Teheran partenerilor din acord pentru a-l ajuta să facă faţă sancţiunilor americane.

Cei doi preşedinţi, Xi Jinping şi Emmanuel Macron, vor avea două dejunuri împreună, luni şi marţi, acesta din urmă în cadru privat.

Miercuri vor avea loc ceremonia de semnare a acordurilor şi o conferinţă de presă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *