Normal, anormal și niște prezidențiale ratate

Prof. Dr. Nicolae Radu

DEZBATERILE PREZIDENȚIALE – Un fel de BLACK TUESDAY pt România!

Doamna Dăncilă, președinte?

Așteptarea bate la ușă! Alegerile ocupă mintea, în timp ce lumea se schimbă! Declarații belicoase, prognoze meteo asociate cu înghețul, atitudini lovite de tranziția puterii!

Nu fac politica și nu manifest simpatii politice! Din perspectiva psihologiei politice, invit la determinare!
Trebuie să gândim la ce ne mai aşteaptă!
Cine are nevoie de un viitor mai bun? De ce vorbim despre nevoia pentru o Românie normală? Ce să înțelegem din toate acestea?

Vorbim ca să vorbim?! Alegeri anticipate, erori neasumate, referendum pentru încă un credit FMI?
Cine răspunde de nesfârșitele împrumuturi externe? Tăcerea ucide!

Cine răspunde pentru COLECTIV? Tăcerea ucide! Cine răspunde pentru demolarea industriei românești? Tăcerea ucide!

Cine răspunde de “surzii” care nu vor sa auda nevoile românilor? Bunul Dumnezeu!

Personal, nu cred in partidele politice! Vreau să cred, însă, in onestitatea unor oameni care gândesc pentru viitoarele generații!

Ascult de ani buni si ma crucesc! Cu riscul sa par lipsit de modestie, după 3 ani consilier si 7 ani purtător de cuvânt, nu am gândit ca pot să văd un STAFF care lansează un președinte candidat pe post de moderator!

Contracandidatul domniei sale surprinde! Doamna candidat Viorica Dăncilă este acuzata in direct de greșeli de exprimare, dar are puterea să își asume! Atitudinea domniei sale surprinde și atrage atenţia! Democrația înseamnă o societate deschisă! Democrația înseamnă dialog!
Democrația obligă la decență!

Confruntare?
România are nevoie de siguranță! Românii au nevoie de siguranță în fața nesfarsitelor abuzuri! România are nevoie de legi aplicate în mod real!
România are nevoie de conducători dedicați trup si suflet intereselor naționale!

Starea de bine există? De Black Tuesday, precum de surata sa Black Friday totul este posibil!

Limbajul de lemn rupe realitatea ultimilor trei decenii ! Liberalismul sau social democratia se sufoca mult prea des prin cotloanele intereselor de gasca, fara sa afle solutii pentru o Românie normală!
Ce se mai poate face?

Normalul este anormalul sau viceversa?! Ce mai înțelege nenea Vasile, după 40 de ani de munca, când este trimis acasă de medicul dintr-un spital, fără să i se mai acorde nicio șansă pentru viață? “Nu îmi permit să țin patul ocupat, explică cel cu o profesie nemeritata, în conditiile în care pacientul este în faza terminală!”
Suntem în România! Aici nu avem spitale pentru persoane care așteaptă să moară!

Să fie adevărat că un astfel de om devine mai aspru în absența plicului cu obligația pentru recunoștință? Respect? Omenie? Credința în Dumnezeu?

Vreau sa cred ca un astfel de om… accident… este doar o secventa!
Ce să înțeleagă mama care este anunțată de un spital privat ca fiul său tocmai a murit în urma unei banale operații?

Si totusi…sunt si nenumarati oameni responsabili care isi fac datoria cu suflet!

Cine comanda?
Ce poti sa simti cand interesele unora sunt mai presus de lege?
Clopotul lui Costica tot bate in dunga si aduna!
Ilegalitățile sociale adâncesc sărăcia! Cine are nevoie de echilibru? Cine are nevoie de lege?

Nu aud nimic despre tineri! Tinerii sunt generatia de mâine! Ce se poate face pentru cei care vor conduce Romania?

Durerea ne înconjoară!
Metadona nu înseamnă normalitate! Nici focurile de pistol în miez de noapte nu înseamnă normalitate!
Indolenta, aroganță, fuga de responsabilitate sa fie adevărata performanță?

Realitatea este tristă!
De 30 de ani… românii își duc traiul de la o zi la alta, din ce in ce mai greu! Avem romani uitati in satele aflate in curs de disparitie! Avem români care au muncit o viata, dar care nu au sansa unui tratament pentru sanatate!
Avem români care au ales calea pribegiei sub neputinta unui trai decent in Tara!
Avem parinti care isi plang copiii cazuti sub gloantele Rivolutiei din Decembrie 1989?

In ultimii 10 ani, am fost indemnati sa credem ca TRAIM BINE! Cat a fost minciuna sau demagogie?

Timpul nu ne asteapta! Acum suntem indemnati sa credem ca modernizarea Constitutiei salveaza Romania! Cine poate sa spuna ca in Romania se moare de indolenta si de foame? Cine poate sa gandeasca la mizeria care ne inconjoara?

Romania se afla pe drumul cel bun! Interesul national obliga la aducere aminte!

Resurse vândute la preț de tărâțe, antreprenori străini, negocieri pripite, consultanți străini misterioși și centre de reflecție controversate! Cine aprinde lumina în România? Cine plătește factura?

In confruntarea pentru proverbiabilul “ciolan”, candidatii, indiferent de culoarea politica, au ajuns sa fie asteptati precum MOȘ CRĂCIUN!
Promisiuni cu sacul, scumpiri in piata, fum in ochi si bolovani in cap pentru cei care indraznesc sa mai creada!

In mod cert, Romania se afla pe drumul sperantei! Distinsul Margelatu si supravietuirea in “Drumul Oaselor” marcheaza odiseea romanilor!
Mergem inainte, tot inainte, dar fara sa cunoastem ce ne asteapta dupa coltul istoriei!

Viitorul se anunta unul colorat! Vremuri mai bune fara niciun program de dezvoltare pe termen mediu si lung?
In fapt, ce mai conteaza! Gresea, oare, tovarasul Stalin cand aprecia ca “nu cine voteaza este important, ci cel care numara voturile”?

Istoria ne indeamna la neuitare!
Romanii au nevoie de romanii. Romanii din diaspora au nevoie de casa parinteasca!
Romania de ce are nevoie?
Inainte de toate, avem nevoie ca romanii sa revina in Tara! Avem nevoie de consens si de un efort comun pentru o constructie durabila!

Fara sa imi doresc polemici, fara sa fac politica, simtul comun al omului obisnuit, prins intre creditele la banca si datoriile la intretinerea de bloc, anunta schimbarea, in sunet de clopot dogit sub loviturile lui Costica!

Sa vina schimbarea?
Aud tot mai des ca
doamna Viorica ajunge presedinte! Doamna candidat surprinde prin curajul de a invita un barbat la confruntare! Surprinde prin rezistenta de a vorbi 2 ore, in picioare, in pantofi cui! Surprinde prin fluenta verbala si prin gandirea pragmatica! Intr-un cuvant, candidatul doamna Viorica nu este chiar “fraiera de serviciu”! Vorbeste si vorbeste bine!
Doamna candidat surprinde prin faptul ca ii pasa de viitorul romanilor! Surprinde prin asumarea faptelor si prin dorinta de a invata!
Majoritatea hotareste istoria?

Domnul candidat presedinte nu se afla intr-o postura confortabila! Cine plateste decontul ultimilor 5 ani de mandat? Consilierii nu l-au sfatuit corect! In mod cert, gandirea comuna altereaza mesajul! Analiza de intelligence nu ofera niciodata raspunsul, dar ofera indicii! Cunoasterea problemelor nu convinge! Apropierea fata de presa si problemele reale ale romanilor ar fi insemnat foarte mult pentru viitorul domniei sale! Asteptarile sunt uriase!
Sansa domniei sale ramane confruntarea!

Prietenul Stefan Mustata, un excelent observator al Clubului de la Roma, indeamna la neuitare! Sa fie adevarat ca poporul roman si-a pierdut mesajul, lasand pe altii sa gandeasca pentru viitor? Sa fie intamplator ca inca mai avem nevoie de circ in piata publica?
Respect si condescendenta!

Zilele se anunta din ce in ce mai incinse! Nimic nu este imposibil! Cu siguranta, noptile au devenit tot mai reci pentru multi dintre cei agatati in copacii puterii!

Cei care cred ca detin puterea absoluta, trebuie sa invete din propriile greseli si din entuziasmul unor prezidentiabili! Unii dintre acestia au plecat noaptea acasa..presedinte si s-au trezit..fara “COROANA”…. in cizmele lui Mos Craciun!

Romania are nevoie de normalitate!

Romania are nevoie de speranta! Romania are nevoie de paduri! Romania are nevoie de pace!

Ce imi doresc de la viitorul presedinte?

Parafrazandu-l pe bunul prieten, safety UN, Maricel Morosanu: “as vrea sa ma simt protejat de presedinte, asa cum sunt protejat de tata si de mama!”.
Multumesc!


Respect, prieteni! Respect si pretuire pentru cei care gandesc la o Romanie Frumoasa! Respect, candidatilor!
Te iubesc, Georgica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *