Consilierul lui Rogozin arestat și acuzat de spionaj în favoarea NATO

MOSCOVA/ Ivan Safronov, consilierul pentru comunicare al șefului Roscosmos – ex-ambasador la NATO și ex-vicepremier Dmitry Rogozin, a fost reținut și este suspectat că spiona pentru unul dintre serviciile speciale ale Alianței Nord-Atlantice. Potrivit autorităților FSB din Rusia, Safronov ar fi dat informații secrete despre cooperarea tehnico-militară și industria rusă de apărare.
„Safronov, care îndeplinește sarcinile unuia dintre serviciile speciale ale Alianței Nord-Atlantice, a colectat și a transmis informații reprezentative despre cooperarea tehnico-militară, apărarea și securitatea Federației Ruse, informații care constituie secret de stat ” a declarat agenția RIA Novosti.
Un dosar penal a fost deschis sub acuzația de trădare. In caz că va fi găsit vinovat, Safronov se confruntă cu o pedeapsa de până la 20 de ani de închisoare.
De altfel, FSB a distribuit și un videoclip cu retinerea lui Safronov lângă casa sa din Moscova. După cum rezultă din videoclip, el a fost reținut înainte de a merge la muncă. Safronov pare confuz, înainte de a-l introduce într-o mașină, ofițerii FSB au confiscat țigări, mănuși, o mască de protecție și o legitimație de acces de la Roscosmos State Corporation.
De asemenea, FSB efectuează o percheziție în apartamentul lui Safronov, relatează TASS .

Înainte de angajarea în cadrul Roscosmos, Safronov a lucrat pentru ziarele Vedomosti și Kommersant.
Între timp, foștii colegi din mass media asociază detenția lui Safronov cu articolul său despre vânzarea Su-35 către Egipt. Aceasta a fost publicat la data de 18 martie 2019. Acesta a raportat atunci că Rusia a semnat un contract cu Egiptul pentru a cumpăra mai multe avioane de luptă Su-35. După publicarea sa, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a amenințat Egiptul cu sancțiuni în cazul cumpărării de aeronave rusești, iar articolul însuși a fost eliminat de pe site-ul publicației.

Reținerea consilierului șefului Roskosmos, fostul jurnalist al Vedomosti și Kommersant, Ivan Safronov, nu are legătură cu activitățile sale de jurnalist, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitry Peskov. „Din câte știm, această detenție nu este în niciun fel legată de activitățile sale jurnalistice”.
În același timp, surse din Roscosmos spun că retinerea consilierului lui Rogozin nu are legătură cu activitatea sa în cadrul corporației de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *