Germania va găzdui un nou centru spațial sub comanda NATO

Miniștrii apărării din cele 30 de state membre NATO urmează să anunțe joi construirea unui nou centru spațial, transmite Deutsche Welle citând agenția DPA și Süddeutsche Zeitung.

Baza ar urma să fie construită alături de înaltul comandament al forțelor aeriene NATO de la Ramstein din landul german Renania-Palatinat, potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii germani.Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca miniștrii apărării să se pună de acord asupra planului înaintea unei întruniri ce va avea loc joi, avertizând însă împotriva “militarizării spațiului”.

Centrul ar urma să colecteze informații despre potențiale amenințări la adresa sateliților și este probabil ca acesta să fie dezvoltat ulterior într-un centru de comandă pentru măsuri defensive.

Comunicațiile rapide, eficace și sigure sunt esențiale pentru trupele noastre. Mediul spațial s-a schimbat fundamental în ultimul deceniul. Spațiul devine mai aglomerat și competitiv cu sute de noi sateliți fiind lansați în fiecare an. Iar sateliții devin tot mai vulnerabili. Unele țări, printre care Rusia și China, dezvoltă sisteme anti-sateliți care ar putea orbi, dezactiva sau doborî sateliți” a subliniat Stoltenberg.

De menționat că acesta este cel de-al doilea centru spațial, nemții găzduind și Centrul European Astronautic (EAC) din oraşul Köln.

Germania se va alătura cursei spaţiale comerciale, în condițiile în care o companie privată- Isar Aerospace din München- a început producţia unei rachete care va lansa sateliți. Ar putea fi prima construită în ţară care va fi lansată pe orbită, relatează Financial Times, citat de Mediafax.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *