Israel vs Palestina

Gabriela Ioniță

În caz că ați ratat postarea de ieri de pe FB, aveți aici o cronologie succintă a evenimentelor din Israel (pe care, cu “candoare”, ignoranță sau prostie 🙄, presa din România le eludează).

Cine a văzut la TV doar ultima parte a conflictului, cea în care Hamas trage cu rachete înspre Israel, și nu cunoaște ițele conflictului dintre Israel și Palestina, ar putea avea dificultăți în a înțelege evenimentele. De aceea, iată o scurtă cronologie a evenimentelor din ultimele zile:

■ La începutul lunii mai au loc manifestații de protest față de evacuarea arabilor din casele lor aflate în Ierusalimul de Est.

■ Vineri, 7 mai, ultima zi din Ramadan, forțele de ordine israeliene năvălesc peste palestinienii care se rugau în moscheea Al-Aqsa. Se folosesc gloanțe de cauciuc, grenade și tunuri cu apa. Peste 300 de persoane sunt rănite;

■ Hamas da un ultimatum forțelor israeliene să părăsească moscheea și să înceteze violențele. Cum acest lucru nu se întâmplă, Hamas trage cateva rachete spre Ierusalim; nu se înregistrează victime; după patru ore de asediu al moscheii, IDF se retrage.

■ 10 mai – 20 de palestinieni, între care 9 copii, sunt uciși în raidurile aviatice israeliene;

■ Secretarul general al ONU cere Israelului să pună capăt evacuărilor forțate. Legislația internațională nu recunoaște dreptul instanțelor israeliene de a judeca cauze în teritoriile ocupate. Coloniile israeliene în Ierusalimul de Est sunt considerate, de asemenea, ilegale.

■ 11 mai – Aviația israeliană doboară o clădire turn din Gaza.

■ Hamas răspunde cu o avalanșă de 134 de rachete înspre teritoriul israelian. Iron Dom ratează interceptarea unora. Se înregistrează pagube materiale, doi morți și câteva persoane sunt rănite.

■ Premierul Benjamin Netanyahu anunță o nouă intervenție de amploare asupra teritoriilor palestiniene. Riposta va fi una dură și va dura câteva zile până lucrurile “vor reveni la normal”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *