Orice naș își are nașu!

Lucian Sârbu

Ceea ce se întâmplă acum în majoritatea Europei, care până de curând ne dădea lecții, se poate rezuma foarte simplu așa: borfașii de politicieni au fost păcăliți de niște borfași mai mari decât ei, cei din Big Pharma.


Știți, li s-a întâmplat ca la comenzile alea de pe OLX: au crezut că iau la superofertă un telefon mobil de ultimă generație, au dat banii și când au primit cutia au văzut că înăuntru era o cărămidă.


În prostia lor, borfașii de politicieni își frecau mâinile de bucurie, crezând că le iese și de-un câștig, și când colo s-au trezit că au fost păcăliți așa cum păcălești copiii la prima tranzacție pe internet.


Dar cum genul ăsta de greșeli se decontează electoral, deoarece cărămida au cumpărat-o cu banii populației, nu cu bani de la mă-sa și de la tacsu, n-au cum să-și recunoască greșeala fără să-și încheie cariera politică.
Așa că au început să se pună cu bulăul pe cel mai facil țap ispășitor pe care îl au la îndemână, crezând că scapă. Chipurile cei care au râs de prostia lor sunt vinovați că în cutie li s-a livrat o cărămidă, nu ei că-s proști făcuți grămadă. Mai mult, încearcă să convingă și restul populației că toată comanda ar fi mers perfect dacă nu cobeau ăștia. Și că telefonul de ultimă generație s-a transformat brusc în cărămidă undeva pe drum din cauza cobelii, nu că a plecat așa de la bun început. Firește, pe cei mai reduși mintal dintre susținătorii lor – cei din rândul cărora s-au selectat ei înșiși – probabil îi vor convinge, dar, sincer, am mari dubii că majoritatea populației îi va crede.


Mai nasol e că în țări precum Irlanda sau Olanda (și în curând Portugalia) nu prea ai pe cine să dai vina, că pe acolo cam toată populația i-a crezut, așteptând cu încredere cadoul de Moș Crăciun, livrat „gratis” de guvern. Din punctul ăsta de vedere politicienii nemți și austrieci chiar sunt norocoși, că mai au pe cine să dea vina.

Original file by Ora exactă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *