USA acuzate de încălcarea Convenției privind armele biologice

“Ambasadorul Rusiei, despre frica SUA în legătură cu Ucraina

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că Statele Unite se tem că se va confirma încălcarea de către SUA și Ucraina a Convenției privind interzicerea armei biologice, scrie agenția TASS.

Diplomatul a amintit că, pe durata operațiunii militare speciale din Ucraina, ”Forțele Armate ale Rusiei au descoperit dovezi ale ștergerii în regim de urgență de către conducerea de la Kiev a urmelor unui program biologic militar”. El a arătat că există informații privind distrugerea unor agenți patogeni deosebit de periculoși: agenți patogeni ai ciumei, antraxului, holerei, tularemiei și ai altor boli mortale.

”Declarațiile reprezentantului Departamentului de Stat demonstrează că Statele Unite se tem ca agenții patogeni care sunt păstrați în unitățile indicate să nu ajungă în mâinile experților ruși. În acest caz s-ar confirma încălcarea de către Ucraina și SUA a Convenției privind interzicerea armei biologice și chimice”, a declarat Antonov.

Subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat recent că în Ucraina există unități de cercetare biologică. Potrivit spuselor sale, partea americană este îngrijorată că trupele ruse ar putea încerca să ia aceste unități sub controlul lor.

TASS amintește că, anterior, Igor Kirillov, care răspunde de apărare radioactivă, chimică și biologică a Forțelor Armate ale Rusiei, a anunțat că în Ucraina funcționează 30 de laboratoare biologice. La rândul său, Ministerul Apărării Rusiei a publicat materiale originale din laboratoarele ucrainene. Iar purtătorul de cuvânt al instituției, general-maorul Igor Konașenkov, a precizat că militarii ruși au primit din partea angajaților acestor laboratoare documente privind distrugerea, la 24 februarie, în regim de urgență a unor agenți patogeni deosebit de periculoși, ai ciumei, antraxului, tularemiei, holerei și a altor boli mortale. Oficialul a adăugat că, în prezent, aceste documente sunt analizate de specialiștii ruși ai trupelor de apărare radioactivă, chimică și biologică și că, în cel mai scurt timp, vor fi prezentate rezultatele acestor analize.

De asemenea, el a declarat că respectivele documente confirmă faptul că ”în laboratoarele biologice ucrainene, în imediata vecinătate a teritoriului Rusiei, s-a lucrat la dezvoltarea componentelor unei arme biologice”.

În imagine: Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov/ Foto: AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *