Coreea de Sud: Candidatul opoziției a câștigat alegerile prezidențiale

Candidatul opoziției din Coreea de Sud, Yoon Suk-yeol, a câștigat alegerile prezidențiale din această țară. Candidatul partidului de guvernământ, Lee Jae-myung și-a recunoscut înfrângerea după o competiție foarte strânsă în care Yoon a obținut victoria la o diferență de mai puțin de un procent.

Conservatorul Yoon Suk-yeol, din partea Partidului Puterii Populare, a fost ales preşedinte al Coreei de Sud, la diferenţă mică faţă de candidatul din partea Partidul Democrat, aflat în prezent la putere, Lee Jae-myung, a anunţat, joi, agenţia de presă Yonhap.

Yoon – Procuror general al Coreei de Sud (2019–2021) – a câştigat cu 48,59% din voturi, faţă de 47,79% pentru Lee, potrivit Yonhap, după numărarea a 98% dintre buletinele de vot.

Campania electorală neobişnuit de acerbă a fost marcată de scandaluri şi calomnii. Prezența la vot a fost de aproximativ 77% dintre cei 44 milioane de cetățeni cu drept de vot. Alegerile din Coreea de Sud se desfășoară într-un singur tur de scrutin, iar alegătorii sud-coreeni au avut de ales dintre zece candidați. 

Yoon Suk-yeol își va prelua mandatul în 10 mai 2022 și îi va urma în funcție lui Moon Jae-in. În Coreea de Sud, constituția prevede că o persoană aleasă în funcția de președinte, care este și șef de stat și șef de guvern, nu poate avea decât un singur mandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *