CÂT DE CAPTURATĂ E JUSTIȚIA MOLDOVEANĂ

Se pare că e foarte capturată. Așa spune logica.
Ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco, a recunoscut că i-a fost spart contul canalului Telegram și că o parte din conversațiile de acolo sunt veridice. El afirmă că “fragmente din discuții au fost trunchiate”.
Recunoașterea vine după ce mai multe persoane au confirmat veridicitatea discuțiilor purtate cu oficialul moldovean.
Scuza că “discuții au fost trunchiate” nu ține, e făcută mai degrabă pentru simpatizanții partidului de guvernământ.
Această jumătate de adevăr dă greutate afirmației care spune că toate discuțiile private ale oficialului moldovean sunt adevărate.
Dacă tot ce este scris acolo este adevărat, și avem aceste confirmări, înseamnă că și acțiunile întreprinse de partidul de guvernământ pentru capturarea sistemului moldovean de justiție sunt adevărate.
Recunoașterea veridicității acestor discuții private este una care ar trebui să aibă efecte retroactive. Căci, dacă, potrivit președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola, „locul Republicii Moldova este în Europa”, oficialii moldoveni ar trebui să se comporte europenește.
Testul respectului față de legile statului moldovean și europenismul autorităților moldovene va fi dat de răspunsul pe care justiția moldovean îl va acorda lui Eduard Harunjen.
Fostul procuror general a solicitat șeful statului moldovean Maia Sandu să anuleze cererea de demitere din funcție, semnată de Igor Dodon în iulie 2019. „Am înaintat o cerere prealabilă către președintele Republicii Moldova în care am solicitat să fie anulate efectele decretului ex-președintelui Igor Dodon din 11 iulie 2019 prin care am fost demis din funcția de procuror general. Am cerut Maiei Sandu să anuleze acest decret dat fiind faptul că acesta a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”, a declarat Harunjen.
Președintele moldovean a declarat că, „cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem”.
După acest răspuns, Eduard Harunjen are o singură cale de a reveni în sistemul de justiție. Prin judecată. Pe care, din punctul de vedere al comportamentului “europenesc” al justiției, ar trebui să o câștige.
Amintesc că, aflată în fruntea Cabinetului moldovean de Miniștri, Maia Sandu, a declarat că Eduard Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale, acuzândul de justiție politică și de lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar.
La rândul său, fostul procuror general a specificat că, în vara anului 2019, în timpul în care Maia Sandu ocupa funcția de prim-ministru, a fost presat politic să-și dea demisia.
Nu există o hotărîre a instanței de judecată care să arate că Harunjen a efectuat justiție politică, așa cum a afirmat Maia Sandu.
Rezultatul final al adresării lui Harunjen în instanța de judecată și emiterea unei hotărâri definitive va arăta dacă lui Litvinenco i-a reușit sau nu capturarea definitivă a justiției moldovene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *