Rufele murdare din industria fact-checkingului

Lucian Sârbu

Scandal în Franța pe marginea industriei de „fact-checking”.

Situl Factandfurious.com, citat și de prostănacii noștri (de pildă aici: https://www.veridica.ro/stiri-false/monitor-fake-news-nr-27-mitul-interventiei-militare-occidentale-in-ucraina-si-mistificari-cu-refugiati-ucraineni) a dispărut complet de vreo săptămână, și nimeni nu știa de ce. Acum s-a lămurit misterul. Probleme conjugale!

Proprietarul, și unicul factcecăr de la această mizerie, își bătea crunt nevasta și copilul. Și femeia a început să dea din ea, sătulă de abuzurile la care fusese supusă ani în șir. Antoine Daoust, proprietarul mizeriei, e un biet gherțoi, un rahat cu ochi, fost militar, condamnat penal pentru răpire, având interdicție la bănci. Mereu în foame de bani, violent acasă, ratat. Nu are nici o legătură cu profesia de jurnalist, habar nu are cum se citește sau cum se scrie o știre. După câțiva ani în care a tot încercat să facă bani din Youtube (știți, înainte de crypto a fost Youtube-ul…), la începutul lui 2021, în sfârșit, i-a surâs norocul: conform soției sale a fost abordat „de niște persoane” care i-au propus să facă acest site de fact-checking, FactandFurious.com, în schimbul unei vieți ușoare.

Într-adevăr, situl devine rapid partener AFP, este citat în articole de pe Wiki, primește un certificat de calitate de la Ministerul Culturii. Situl de fact-checking NewsGuard, unul dintre giganții domeniului, susținut de Microsoft, îl ia rapid sub aripa sa. Fostului militarul ratat, șomer și violent, pare că i-a pus Dumnezeu mâna în cap.

Cum e și firesc, având în vedere că suntem în 2021, principala direcție de luptă e cea împotriva antivaxerilor, ceea ce e de-a dreptul comic având în vedere că soția prostului, și principalul acuzator, Malika Daoust, 𝗲 𝗻𝗲𝘃𝗮𝗰𝗰𝗶𝗻𝗮𝘁a și susține că însuși bărbat’su, factcecăru, i-ar fi zis să NU se vaccineze. De altfel cu acest prilej aflăm că factcecăru mai făcea un ban de buzunar și din vânzarea (la preț de 20-80 de euro bucata) de teste PCR falsificate. Curat… murdar!

Situl e susținut de o grămadă de lume bună, se descoperă că prostul nu e jurnalist de meserie, deci nu poate primi oficial burse și indemnizații sponsorizate de industrie, dar se organizează rapid donații în urma cărora, la smiorcăiala patetică a unor figuri de „oameni de bine” din Franța, se strâng zeci de mii de euro. Nu știm dacă șomerul își trage în acest moment sau avea de mai de mult timp o amantă, cert este că în primăvara lui 2022, plin de succes, își caftește nevasta pentru o ultimă oară și se cară la amantă. La plecare îi zice: „Nu mai pot să rămân, că dacă rămân te omor.” Probabil și chestia asta a ajutat la implozia mizeriei, fiindcă Malika, rămasă efectiv cu zero euro în conturi, toți banii fiind luați de nebun, începe „să dea din casă”.

Mai întâi încearcă să se plângă la contactele lui bărbat’su de la AFP (France Presse), având credința că atunci când AFP va afla cu cine s-a înhăitat, se va dezice de el. Nici vorbă. „E o problemă de familie, adresați-vă organelor competente.” Mai mult, cei de la AFP îi dau mesajele private primite de la Malika lui Antoine, ceea ce îl face pe ăsta să o abordeze furios făcând-o „retardată”. Ei între ei, jurnaliștii de la AFP și Daoust o fac pe Malika „pauvre conne” (în traducere liberă noi am zice „p..zdă proastă”) ceea ce evident că o jignește și o înfurie la culme pe femeia abuzată care, văzând ce hram poartă partenerii de afaceri ai lui bărbat’su, începe să depună plângeri în dreapta și-n stânga, inclusiv la… Macron.

Aflăm, astfel, că factcecărul de fapt scria la comandă, el primea factcecurile telegrafiate. De la cine? Încă nu se știe, dar toate ițele duc către Conspiracy Watch și emisiunea TV Complorama, două nume grele ale industriei de fact-checking din Franța. Bineînțeles, cei de la Conspiracy Watch deja lucrează la greu în acest moment ca să facă „debunking” pe istoria asta care îi privește direct. Cum ar veni, aprind focul ca să stingă focul („cin’ se scuză se acuză”).

Se ridică astfel vălul de pe acest „modus operandi” al manipulatorilor, al factcecărilor. Manipulatorii nu sunt interesați propriu-zis de adevăr, ei urmăresc doar 𝙨𝙖 𝙙𝙤𝙢𝙞𝙣𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙘𝙪𝙧𝙨𝙪𝙡, să confiște 𝙣𝙖𝙧𝙖𝙩𝙞𝙪𝙣𝙚𝙖 𝙙𝙤𝙢𝙞𝙣𝙖𝙣𝙩𝙖. Pentru că ei știu că majoritatea oamenilor sunt suficient de naivi încât să pice în plasa cui are 𝘨𝘶𝘳𝘢 𝘮𝘢𝘪 𝘮𝘢𝘳𝘦 și 𝘱𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘴𝘮𝘦𝘤𝘩𝘦𝘳. Așadar, când nu ai o autoritate în domeniu, pur și simplu o inventezi. Când nu ai experți suficienți, îi creezi din butoane. Când nu ai dreptate, pur și simplu îi zici celuilalt în față, cu tupeu, că e prost și mincinos (și vrea „să omoare băbuțe”) și îi închizi gura cu forța. Chestia asta e valabilă nu doar pentru oamenii simpli, care nu au cunoștințe medicale, ci și pentru medici și pentru toți cei implicați în sănătate, care au fost manipulați copilărește în tot acest timp de șmecherii din spatele discursului.

Și când ai fost prins cu mâța-n sac, pur și simplu o ștergi. Dispari. Îți ștergi mucii aruncați pe perete, așa cum se întâmplă acum cu FactandFurious.com, domeniu pe care nu mai afișează decât serverul un oarecare mesaj de sistem. Este fix și ceea ce a făcut ieri (pe pagina medicului atipic Răzvan Constantinescu) un “savant isteric” al vaccinării care a dat cu mucii-n baltă și, pe lângă diverse ironii, pe care nu le comentez, a primit de la oameni și câteva întrebări de bun-simț. Una i-am pus-o chiar eu: să ne explice de ce România e una dintre marile performere ale UE în 2022, fără mortalitate excesivă și cu un număr foarte mic de decese / milion, în ciuda faptului că NU suntem vaccinați? Altcineva l-a întrebat de ce a susținut vocal vaccinarea cu dubioșeniile alea a persoanelor tinere și lipsite de riscuri? Și tot așa. A răspuns? Nu. Când și-a dat seama că e încolțit a șters mesajul și… a șters-o mișelește. Peste câteva zile, săptămâni sau luni toată lumea va uita incidentul și minciuna va putea fi spusă iar, de la capăt.

Așa și în cazul FactandFurious. Peste câteva luni o să vedeți că apare FuriousFacts, sau cine știe ce site cu denumire pompoasă, condus de vreun ratat înfometat și ușor de cumpărat, și morișca minciunilor va reporni sub alt nume, cu alte fețe, pentru tâmpirea altei generații de naivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *