Numărul 2 în Statul Islamic a fost ucis într-un atac aerian american în Irak

August 22, 2015

Numărul doi în ierarhia organizației Statul Islamic (SI) a fost ucis marți într-un atac aerian american în apropiere de orașul Mosul din Irak, a anunțat vineri Casa Albă, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Fadhil Ahmad al-Hayali, cunoscut si sub numele de Hajji Mutaz, a fost ucis marti într-un atac aerian american în timp ce se afla într-o mașină împreună cu un alt responsabil al organizației jihadiste în apropiere de Mosul, în Irak, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Ned Price.

Potrivit Casei Albe, Fadhil Ahmad al-Hayali era unul dintre principalii coordonatori ai transferurilor de arme, explozibili, vehicule si persoane intre Irak si Siria. Moartea sa “va avea un impact real asupra operatiunilor SI, dat fiind faptul ca influenta sa se extindea asupra finantelor, media, operatiunilor si logisticii SI”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

Casa Albă, care îl prezintă drept “principalul adjunct” al șefului Statului Islamic Abou Bakr al-Baghdadi, a adăugat că el era însărcinat cu actiuni ale Statului Islamic în Irak, “unde a jucat un rol cheie in organizarea de operatiuni in cursul ultimilor doi ani”, în special în ofensivă SI asupra orașului Mosul, în iunie 2014.

SI a capturat Mosul, al doilea oraș din Irak, la începutul ofensivei sale fulgerătoare lansate în nordul Irakului în iunie 2014 în fața forțelor guvernamentale în derută. Sustinute de atacuri aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA, fortele guvernamentale au recastigat teren în ultimele luni în două provincii la nord de Bagdad, dar nu au reusit încă să preia din nou controlul asupra orașului Mosul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new