UE avertizează ţările din Balcanii de vest cu reintroducerea vizelor

October 19, 2012

Opt membre UE cer liberalizarea regimului de vize pentru R.Moldova

Bruxelles-ul a avertizat țările Balcanilor de Vest cu urmări aspre dacă nu reduc fluxul de emigranți care ar abuza de regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Șase membre ale Uniunii, inclusiv Germania și Franța, au cerut chiar reintroducerea vizelor pentru candidatele la aderare din Balcani.

Austria, Belgia, Franța,Germania, Luxemburgul și Olanda spun în scrisoare că mii de oameni din Balcani le-ar bombarda cu cereri nejustificate sistemul de acordare a azilului și i-ar încetini activitatea.

Într-o primă reacție înainte ca aceste îngrijorări să fie discutate la reuniunea de săptămâna viitoare a miniștrilor europeni de interne, Comisia Europeană a spus că țările vizate, anume Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru și Serbia „vor suporta consecințe”, dacă nu iau măsuri.

„Un flux masiv de oameni care cer azil fără motive reale de a beneficia de protecție internațională blochează de fapt și creează probleme serioase pentru funcționarea sistemului de azil în multe țări membre”, a declarat un purtător de cuvânt al comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

„Aproape toate” solicitările de azil, a spus purtătorul de cuvânt Michele Cercone, vin de fapt din partea imigranților economici, nu celor care au nevoie de azil.

În Serbia, care ar fi una din sursele principale de falși căutători de azil în Uniunea Europeană, primul ministru Ivica Dacic a spus că țara sa este gata să compenseze Uniunea Europeană pentru costurile suportate din cauza acestor cereri.

În timp ce membre vechi ale Uniunii Europene cer posibilități legale pentru reintroducerea vizelor în Balcani, opt membre estice ale Uniunii în frunte cu România, au propus să se accelereze liberalizarea vizelor pentruMoldova, lăudată pentru progresele reformelor proeuropene.

Republica Moldova demarează la moment reforme pentru a-şi aduce legislaţia la nivelul standardelor europene. La finalul acestora, Chişinăul aşteaptă să obţină un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Deocamdată, cele două părţi se află la prima etapă de negocieri, urmând ca până la finele anului 2013 să fie încheiate toate negocierile oficiale. România a înaintat o scrisoare în care solicită Uniunii Europene trecerea la faza a doua a Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova. Aceasta va fi prezentată miniştrilor de externe europeni şi este semnată de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia,Lituania,Estonia şi Slovacia. Propunerea avansată de ministrul român de externe, Titus Corlățean poate fi examinată la reuniunea miniștrilor europeni de externe în luna noiembrie, așa ca R.Moldova să treacă la o a doua etapă, mai avansată, a planului de liberalizare a vizelor cu Uniunea Europeană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new