Odele închinate armatei ruse – strategia «pungașilor» bugetului Apărării al SUA
September 21, 2015
Leonid Nersisian – Moscow
În ultima vreme în spațiul informațional au început să apară o serie de “ode de laudă”, dedicate armatei ruse, și asezonate cu bocete referitoare la slăbiciunea forțele militare ale SUA; genul acesta de discurs vine din partea militarilor americani și din presa arondată cercurilor republicanilor aflați în plină campanie de desemnare a candidatului pentru Casa Albă.
În esență, în aceste articole se face comparație între posibilitățile forțelor militare, navale sau aeriene, a celor două țări. Aflăm astfel, conform opiniei generalului Frank Gorentz – șeful Forțelor Aeriene militare ale SUA în Europa – că ”posibilitățile tehnice pe care le au forțele aeriene ruse sunt similare cu cele americane”. În cazul de față este vorba despre amplificarea capacității forțelor de apărare aeriene, fapt care ar permite Rusiei, în opinia militarului american, să creeze peste Europa zone mari deasupra cărora va fi imposibilă survolarea. Publicația National Interest, apropiată de anumite cercuri ale partidului republican din SUA, a pus însă la îndoială posibilitatea ca forțele de apărare americane să intre într-o confruntare deschisă cu aviația Chinei sau a Federației Ruse. Cât de mult această opinie corespunde cu realitatea ? Sau astfel de declarații au alte scopuri ascunse ?
F-35 – panaceu sau eșec ?
Seria de avioane ușoare de luptă aparținând generației a-5-a, F-35, care sunt în etapa finală de prelucrare și care se produc în serii mici este supusă cel mai mult criticii.
Cel mai adesea, criticile se referă la lipsa de adaptabilitate a acestor avioane pentru a participa la o confruntare aeriană pe distanțe mici și evident “precizia” la loviturile îndreptate spre sol (să ne amintim că specialiştii Lockheed Martin au explicat jurnaliştilor că sistemul sofisticat de arme al F-35 a fost proiectat să reducă numărul victimelor colaterale; asta însemnând teoretic că este capabil de o asemenea precizie încât permite lovirea punctuală a unor ținte chiar de la 80 de kilometri distanță ! testele au arătat însă cu totul altceva); desigur, nu discutăm despre capacitatea de cucerire a dominației aeriene care nu o contestă nimeni.
Mai este încă o problemă: F-35 este avion de luptă ușor și are relativ o rază pentru aplicații militare nu foarte mare (în jur de 1100 km) și posibilități militare limitate, în comparație cu avioanele grele de luptă. Un avion greu de luptă din dotarea SUA, deasemenea aparținând generației a-5-a, este F-22 Raptor, însă producția acestuia a fost oprită din cauza costului peste măsură al mașinii (în dotarea forțelor aeriene militare sunt 174 de avioane de acest tip). În acest fel, după ce toate cele 467 de avioane F-15 din generația a-4-a vor fi anulate, forțele aeriene SUA vor rămâne doar cu 174 de avioane de acest tip, fapt ce va genera un dezechilibru. Cu toate acestea, militarii americani planifică achiziția a 2440 avioane ușoare F-35, care atunci când vor îndeplini toate caracteristicile anunțate de la bun început vor deveni o forță serioasă. Dar problema este că la prelucrare apar în permanență rateuri serioase din cauza cărora nu se reușește îndeplinirea cerințelor tehnice militare preconizate în proiect și termenul de execuție se prelungește. În această săptămână a devenit cunoscut faptul că pregătirea militară a avioanelor F-35 (recepționate în dotarea Marinei SUA pe 1 august 2015) este viabilă în procent de numai 50%, în loc de așteptatul procent de 80% și în acest moment avioanele, în general, încă nu pot îndeplini misiuni militare reale. Dar, aici prețul este cel mai șocant aspect: programul de prelucrare, producția și exploatarea pentru F-35 atinge minim 1,3 trilioane $, ceea ce înseamnă că întreg ciclul de exploatare al unei singure mașini va costa până la 700 milioane $.
Forțele militare aeriene ale Rusiei – putere regională ?
La rândul său, aviația Rusiei are în dotare un număr de 360 avioane grele Sukhoi Su-27, 50 dintre acestea cu diferite modificări, care după posibilități se potrivesc cu F-15, mai mult de 50 de avioane de tip Su-30 și 48 model Su-35 (spre sfârșitul anului 2015), fiind superioare modelelor americane de același tip. Federația Rusă are în jur de 250 de bucăți de avioane ușoare MIG-29, față de 1000 model F-16. Pe de altă parte, sunt în dotarea forțelor aeriene nu mai puțin de 200 de interceptoare grele de tip MIG-31. În mod cert însă, capitolul la care forțele militare ruse sunt depășite complet de cele americane este aviația marină – un crucișător dotat cu 28 de avioane ușoare de luptă împotriva a 10 portavioane cu 48 de F-18 pe fiecare (și care pe viitor vor fi înlocuite cu F-35).
În total, forțele aeriene militare din Federația Rusă au în dotare în jur de 1150 avioane tactice (avioane de luptă, interceptoare, avioane de asalt, avioane de bombardament), pe când cele ale SUA sunt în număr de aproape 3000. În acest caz, americanii sunt reprezentați semnificativ cu un număr mai mare de sisteme auxiliare, precum AWACS.
După orice calcul, chiar și unul superficial, se observă clar că forța militară a SUA – inclusiv în afara teritoriului statal – o depășește pe cea rusă – fapt care este evident prin numărul de baze din întreaga lume, și cele 10 portavioane plasate strategic în diferite locuri de pe planetă.
Cu toate acestea, pentru o luptă desfășurată pe teritoriul Federației Ruse, oricum aceste forțe pot să nu fie de ajuns – superioritatea numerică poate fi egalată cu sistemele de apărare aeriană activ achiziționate pentru armata rusă de tip C-400 și deja în dotare de tip C-300, dar și de alte sisteme de apărare aeriană cu rază de acțiune mai mică. Din acest motiv, este o sămânță de adevăr în declarația cu privire la posibilitățile Rusiei de a impune “no fly zone” pe spații extinse, deși, aceste zone cel mai probabil vor fi pe teritoriul Federației Ruse și spațiul aerian transfrontalier și nicidecum pe teritoriul altor state. Cu toate acestea, un motiv real de isterie din partea americanilor nu există – forțele aeriene ale Federației Ruse, în cazul unui conflict-non-nuclear (tocmai din acest motiv nu analizăm acum aviația strategică), vor putea să apere bine Rusia, dar pentru a susține un atac devastator asupra țărilor Uniunii Europene și NATO (adică, în fapt SUA) nu sunt de ajuns. Și nu vor fi de ajuns chiar și dacă luăm în calcul îndeplinirea programului guvernamental de înarmare până în anul 2025.
Și din nou revenim la una și aceeași concluzie – demonizarea Rusiei este folosită în toate felurile posibile de către reprezentanții grupurilor de interese ale giganților complexului militar-industrial din SUA (și apropo, cei mai mulți sunt în partidul Republicanilor) pentru a opri tăierea bugetului de război al țării. Mai ales că în ultima vreme acest buget a început să amintească despre mașina gigant pentru “risipirea” banilor. Sunt în derulare un număr mare de proiecte “în perspectivă”, cum ar fi – de exemplu – sistemul de apărare antirachetă cu laser, indiferent de faptul că, proiectarea unei astfel de sistem este în contradicție cu principiile fizicii.
SUA vs Rusia: sunt laserele/laudele cheie succesului ?
În acest caz, despre chestiuni cu adevărat actuale privind dotarea armatei americane, cum ar fi proiectarea unui tanc nou, sau a unei rachete balistice intercontinentale pentru a schimba pe “bătrânul” Minuteman-III, cumva se uită. Sau se trece mult mai ușor cu vederea. Exagerarea posibilităților pe care forțele aeriene ruse le au, agitând spiritele în stilul Războiului Rece, urmărește de fapt un singur obiectiv – de a determina pe aliații SUA să achiziționeze muniție. Iar în funcție de îndeplinirea acestui obiectiv, atât Congresul cât și președintele vor aloca bani mai mulți pentru apărare. Deja există reușite în acest sens – planul Pentagonului din ultimii 5 ani (până în 2017) cu care s-a reușit mărirea bugetului apărării cu 35 miliarde $. Prin urmare, Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu ar trebui să se lase induși în eroare și să se bucure nejustificat ascultând laudele americanilor. E drept, nici nu cred că o fac, dar asta e deja altă discuție.
Original file by REGNUM (Russian Version)
Traducere: Anca Uric
[…] Odele închinate armatei ruse – strategia «pungașilor» bugetului Apărării al SUA […]