ONU a decis – Lahdar Brahimi este noul emisar special pentru Siria

August 18, 2012

Secretarul General ONU Ban Ki-moon a anunţat că noul emisar special pentru Siria a devenit fostul ministrul de externe al Republicii Algeriene, Lahdar Brahimi.

El îl va înlocui în această misiune pe Kofi Annan, al cărui mandat expiră pe 31 august. Annan şi-a depus demisia în legătură cu eşecul planului său de pace pentru conflictul din Siria. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a lansat un apel pentru un sprijin internaţional “puternic, clar şi unificat” în favoarea lui Brahimi.

Moscova a salutat numirea lui Brahimi și a promis sprijin pentru el. “Sperăm că activitatea acestui diplomat experimentat va accelera încetarea violenței și reglementarea politică în țară”, a declarat reprezentantul Rusiei la ONU Vitali Ciurkin.

Acceaşi reacţie a avut-o şi China, promiţând susţinerea şi cooperarea sa pentru această misiune. “China va susţine şi va coopera pozitiv cu eforturile lui Brahimi în medierea sa politică”, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Beijingul, aliat tradiţional al Damascului, la fel ca Moscova, se opune occidentalilor cu privire la modalitatea de abordare a conflictului sirian. Occidentul face presiuni pentru înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, în timp ce Rusia și China încearcă să împiedice amestecul din afară în Siria apreciind că atât regimul Assad cât și opoziția sunt de vină pentru vărsarea de sânge.

Brahimi a fost ministrul de externe al Algeriei în anii 1991-1993, şi a deţinut de mai multe ori mandatul de emisar special al ONU în Irak, Afganistan, Haiti şi Africa de Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new