Paris – Bilanțul atacului de la Charlie Hebdo: 12 morți și 11 răniți

January 7, 2015

Atentatul comis miercuri la sediul săptămânalului Charlie Hebdo din Paris s-a soldat cu 12 morți, dintre care opt jurnaliști, și 11 răniți, patru dintre ei fiind în stare gravă, a anunțat miercuri seară procurorul general al Franței, François Molins, citat de AFP. Printre cei uciși se numără caricaturiștii Cabu, Charb, Tignous și Wolinski, extrem de cunoscuți în Franța.

Atacul de miercuri de la Paris a provocat o reacție imediată a autorităților franceze cu o întărire a măsurilor de securitate în regiunea pariziană. Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a vorbit despre implicarea a trei atacatori în atentatul de la sediul publicației Charlie Hebdo.

Reacții ale comunității internaționale

“Întreaga Casă Albă este solidară cu familiile celor care au fost uciși și răniți în acest atac”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al președintelui american Barack Obama, citat de postul MSNBC. “Înalți responsabili de la Casa Albă sunt în contact strâns cu omologii lor francezi (…) SUA sunt pregătite să colaboreze cu autoritățile franceze pentru a le ajuta să desfășoare ancheta”, a adăugat el.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a condamnat la rândul său atacul, ‘considerându-l un act intolerabil, o barbarie’. “Sunt profund șocat de atacul brutal și inuman care a lovit sediul Charlie Hebdo. Este un act intolerabil, o barbarie care ne privește pe toți, atât ca ființe umane, cât și ca europeni”, a reacționat Juncker, citat într-un comunicat.

Președintele României, Klaus Iohannis și-a exprimat compasiunea pentru familiile victimelor precum și solidaritatea față de națiunea franceză. ”Comunitatea internațională trebuie să aibă o atitudine fermă în fața încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor și libertăților cetățenești” a precizat președintele Iohannis.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat atacul de la Paris, considerându-l un ‘atentat abominabil’.  Președintele Vladimir Putin a transmis condoleanțe națiunii franceze, subliniind că Rusia se alătură luptei împotriva terorismului, oriunde în lume. Premierul britanic David Cameron a declarat că atacul este unul ‘revoltător’ și și-a exprimat solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului.

Într-o declarație unanimă adoptată la inițiativa Franței (membru permanent al Consiliului de Securitate), cele 15 țări membre ale Consiliului ”condamnă ferm acest act terorist intolerabil având ca țintă jurnaliști și o publicație”.

UPDATE: Egypt’s President Abdel Fattah al-Sisi sent his condolences to President Hollande, saying, “terrorism is an international phenomenon that should be faced and terminated through joint international effort.”

Israeli leader Benjamin Netanyahu also spoke out against radical Islam, calling the incident “a murderous attack on free expression” and an indication “of the disdain of radical Islam for the values we hold dear.”

Similar comments came from the Palestinian authority, who called the attack a “heinous crime.”

As for Lebanon’s own government, Prime Minister Tamman Salam has condemned Wednesday’s actions as an “unacceptable and unjustifiable terrorist act.”

One response to “Paris – Bilanțul atacului de la Charlie Hebdo: 12 morți și 11 răniți”

  1. […] Emoțiile (inclusiv în dimensiunea lor savant-constituțională, cu argumente inflexibile în favoarea libertății de exprimare, deși, cel puțin, în Constituția României există și un alineat privitor la limitele acestei libertăți) curg în valuri după atentatul de azi de la Paris. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new