Parteneriatul Estic, în vizorul diplomaţilor europeni
July 25, 2012
La începutul acestei săptămâni la Bruxelles s-a desfăşurat o nouă reuniune a miniştrilor de externe din ţările Uniunii Europene consacrată, pe lângă alte probleme şi celor legate de evoluţiile democratice din ţările Parteneriatului Estic. R.Moldova, împreună cu Georgia sunt considerate ţările care au făcut cele mai multe progrese în perioada de când a fost lansat acest program, în timp ce alte ţări – precum Belarus sau Ucraina – au marcat importante regrese în domeniul democratic şi al respectării drepturilor omului.
Reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic a discutat așa-numita Foaie de Parcurs a celor 6 ţãri, în prezenţa miniştrilor lor de externe.
Pentru R.Moldova, în aşteptarea liberalizării regimului vizelor, Parlamentul European a decis deja o serie de facilităţi, cum a fost, anul trecut, mãrirea cantitatii de vin care poate fi exportat în Europa în conditii preferenţiale. Comisia Europeană și miniștrii de externe din unele țări ale Uniunii Europene au lăudat R.Moldova pentru efortul de integrare europeană în cadrul „Parteneriatului estic”. Progresele Moldovei au fost menționate la Bruxelles de suedezul Carl Bildt și de șeful diplomației polone, Radek Sikorski, care au avut un rol important la lansarea Parteneriatului Estic.
Ucraina şi Georgia, mai aproape de Uniunea Europeană
Ucraina şi Uniunea Europeană au semnat pe 23 iulie Acordul privind simplificarea regimului de vize, relatează mass-media regională. „Cu foarte puţin timp în urmă am semnat acest document cu UE”, a anunțat, printre primii, pe pagina sa de Twitter, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Konstantin Grişcenko. Acesta a adăugat că semnarea respectivului acord este un pas extrem de important în relaţiile dintre Ucraina şi UE.
Grișcenko a mai precizat că semnarea Acordului presupune și un proces transparent și garantat de obținere a vizelor europene. Noua înțelegere prevede acordarea vizelor multiple și de durată mai lungă (pentru 1 an și pentru 5 ani).
După întrunirea de luni, șefa politicii externe europene, Catherine Ashton, a anunțat că şi Georgia va face un pas înainte. Ashton a spus că s-a început dialogul cu Georgia pentru un program de liberalizare a vizelor, de felul celor avute deja cu Moldova și Ucraina.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană a criticat Belarusul în privința respectării libertăţilor fundamentale. „Prezenţa ministrului de Externe din Belarus ne-a permis să îi transmitem profunda noastră îngrijorare cu privire la lipsa respectării drepturilor omului, statului de drept şi independenţei presei în Belarus”, a subliniat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton. „Am insistat asupra importanţei eliberării imediate şi reabilitării tuturor deţinuţilor politici” şi asupra organizării unor alegeri „libere şi echitabile în septembrie”, a subliniat ea. „Nu este posibil să existe deţinuţi politici în Europa”, a adăugat şefa diplomaţiei europene.
Parteneriatul Estic a fost lansat în mai 2009, la Praga, fiind pe atunci o iniţiativă în primul rând a Poloniei, sprijinită de Suedia.
Acest proiect European acoperă cele 6 ţări foste sovietice apropiate de Uniunea Europeană: Ucraina, Belarus, R.Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, cãrora li se acorda o serie de facilităţi comerciale şi un regim de facilitare a acordării vizelor.
Leave a Reply