Pentagon: 1 miliard de dolari pentru descurajarea credibilă a Coreei de Nord

March 16, 2013

Pentagonul va cheltui un miliard de dolari pentru amplasarea a 14 noi interceptori pe lângă cei 26 aflaţi la baze militare din Alaska pentru a contracara ameninţarea reprezentată de Coreea de Nord. Decizia oficialilor americani vine pe fondul amenințărilor beligerante recente din partea Phenian-ului și a indiciilor că Kim Jong-Un, liderul nord-coreean, este imun la eforturile Chinei de a-i restrânge deciziile care neliniștesc comunitatea internațională. Și, nu mai puțin important, în contextul noului raport privind amenințările globale de securitate, dat recent publicității de Comunitatea de Informații a Statelor Unite.

Noile decizii, anunțate de secretarul Apărării Chuck Hagel vineri, 15 martie 2013, va crește numărul de interceptori la sol în California și Alaska de la 30 la 44 până în 2017. Toate cele 14 interceptoare noi vor fi plasate în silozuri de la Fort Greely, Alaska, unde 26 de interceptoare sunt deja implementate. Altele 4 au ca destinație Vandenberg Air Force Base din California. Hagel a menționat că noile interceptoare vor crește cu aproximativ 50% capacitatea de apărare a Statelor Unite.

Potrivit oficialilor americani, anunțul de vineri a fost destinat nu doar să prezinte o descurajare credibilă la arsenalul de rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord, de altfel limitat. Aceste decizii au de asemenea, menirea să arate Coreei de Sud și Japoniei, că Statele Unite sunt dispuse să angajeze resurse pentru descurajarea Coreei de Nord și, în același timp, avertizează Beijingul, că trebuie să se implice mai mult pentru evitarea provocărilor din partea aliatului său .

Ministrul american al apărării, Chuck Hagel, a anunţat decizia SUA ca parte a unei restructurări globale a planurilor sale de apărare antirachetă care vizează contracararea rachetelor din Coreea de Nord şi Iran. El nu a făcut însă nicio referire la obiecţiile Rusiei cu privire la planurile sale europene în anunţul său, menţionând doar că etapele scutului antirachetă din Europa vor merge mai departe şi că angajamentul american de apărare antirachetă de pe bătrânul continent ‘rămâne ferm’.

Totuși, jurnaliștii americani vorbesc tot mai des despre modificările survenite în planurile Washingtonului privind scutul de apărare antirachetă din Europa. În acest caz, am putea asista la a doua modificare majoră în cadrul acestui program de când Barack Obama se află la Casa Albă – iar o astfel de decizie ”ar putea stârni îngrijorări în rândul unor aliaţi ai SUA, inclusiv Polonia şi România, care văd în sistemul antirachetă un semn al angajamentului Statelor Unite în regiune şi o contrapondere pentru Rusia”, notează AP. De altfel, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la București se precizeaza că în cursul zilei de 15 martie 2013, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părții americane.Conform sursei citate, oficialul american a declarat că partea americană dorește să informeze partea română asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA, fapt care însă nu va afecta implementarea fazei a 2-a a EPAA – care presupune operaționalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 – urmând să se desfășoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new