Pentagonul acuză Rusia de încălcarea repetată a spațiului aerian ucrainian

April 26, 2014

Avioane aparţinând Rusiei au încălcat spaţiul aerian al Ucrainei “în repetate rânduri” în ultimele 24 de ore, a afirmat vineri un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP. În replică, potrivit agenţiei Itar-Tass, Ministerul rus al Apărării a negat sâmbătă acuzaţiile potrivit cărora avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian ucrainean.

Pot să confirm că în ultimele 24 de ore, avioane ruseşti au încălcat în repetate rânduri spaţiul aerian ucrainean”, a anunţat colonelul Steven Warren. “Îndemnăm Rusia să ia imediat măsuri pentru detensionarea situaţiei”, a adăugat el. Colonelul Warren nu a oferit însă și detalii concrete cu privire la tipul de aeronavă și orele exacte când s-ar fi produs aceste incursiuni.

“Nicio încălcare a spaţiului aerian al ţărilor vecine Rusiei, inclusiv al Ucrainei, nu a fost înregistrată prin mijloacele de control ruseşti”, a declarat un reprezentant al Ministerului Apărării pentru agenţia de presă.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a încercat să-l sunte pe omologul său rus, Serghei Shoigu, pentru a discuta despre criza din Ucraina, însă Moscova nu a răspuns încă la solicitarea lui Hagel. În schimb, deținătorul celui mai înalt grad militar american și consilier al președintelui Obama pe probleme de securitate și apărare, generalul Martin Dempsey, a discutat telefonic joi cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, a declarat Warren, fără a preciza conţinutul conversaţiei.

Precizăm că gen. Philip Breedlove, Comandantul Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), venind dinspre Afganistan și îndreptându-se spre Cartierul General din nordul orașului Mons (Belgia) a făcut la mijlocul acestei săptămâni o escală de două ore la Baza Aeriană de la Kogălniceanu, pentru a se informa în legătură cu situaţia din zonă. La final, Philip Breedlove a acordat un interviu Agenţiei Mediafax în care a afirmat că ”forţa plasată de Rusia la graniţa cu Ucraina este destul de mare, foarte capabilă şi îngrijorătoare, este bine echipată şi este pregătită şi, dacă va fi direcţionată, poate invada estul acestei ţări”.

El a ţinut să sublinieze, pe de altă parte, angajamentul NATO legat de respectarea articolului 5 din Tratatul Alianţei, care prevede apărarea colectivă a membrilor săi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new