Pentru a evita prăbușirea Mechel, Igor Ziuzin aruncă peste bord activele nerentabile
September 26, 2012
John Helmer – special guest contributor (Moscow)
Holdingul Mechel, un jucător important în domeniul oțelului și al cărbunelui cocsificat, a anuntat intenția de a vinde o gamă largă de active siderurgice și miniere, după cum rezultă din rezumatul deciziilor luate în ședința Consiliului de Administrație din 21 septembrie 2012. Potrivit analistului Alfa Bank, Barry Ehrlich, într-un recent raport către clienții săi, grupul condus de Igor Ziuzin este așteptat să-și consolideze participația la Grupul de oțelării Estar, ceea ce va însemna adăugarea unui alt miliard de dolari datorie, raportată de fostul proprietar al Estar, Vadim Varshavsky. Care, la rândul său, în conformitate cu Ehrlich, ar putea declanșa probleme privind contractul bancar. Pentru a preveni această situație, conducerea Mechel de la Moscova a făcut anunțul din care aflăm că ”a decis să renunțe la mai multe active, în scopul de a îmbunătăți lichiditatea companiei și implicit situația financiară”. Lista postată include toate fabricile siderurgice Mechel din Romania, fabricile electrometalurgice de la Donetsk din Ucraina și Nemunas din Lituania, precum și Mechel Global Service (excl. partea rusă), aproape toate activele Oriel din segmentul feroaliaje, Nichel Sud Urali, Invicta Merchant Bar Ltd. (Marea Britanie), Compania Kuzbass OAO (Rusia) și Toplofikatsia Ruse EAD (Bulgaria).
Datoriile curente nete al holdingului Mechel sunt de 9.4 miliarde de dolari, de unde și necesitatea presantă de a vinde o parte din activele de pe listă, care sunt scumpe, și în prezent sunt nerentabile și generează pierderi. Reprezentanți ai companiei Evraz au declarat pentru presa moscovită că nu au primit vreo ofertă pentru niciuna din activele de pe lista dar că ”Evraz este gata să ia in considerare orice activ interesant de pe piață”. Fabrica Donetsk se spune, poate fi o țintă de interes pentru Evraz.
Co-fondator al grupului Mechel, Vladimir Iorikh, a spus întotdeauna că încrederea excesivă a partenerului Igor Ziuzin în capacitățile sale manageriale vor duce afacerea într-un necaz la fel de mare ca și compania. Ca atare, decât să aștepte cu spaimă ziua în care prăbușirea va începe să fie iminentă, Iorikh i-a vândut la Ziuzin partea sa în ianuarie 2007, luând 1500000000 dolari și pornind pe cont propriu. La rândul său, Ziuzin s-a felicitat pentru acțiunile cumpărate de la Iorikh, atunci când valoarea Mechel în piață a crescut până la un vârf de 21 miliarde dolari în mai 2008. Ziuzin deținea atunci aproximativ 67% din companie, în valoare de 14 miliarde dolari. Astăzi, valoarea Mechel a scăzut spre aproape o zecime, la 2.9 miliarde dolari, din care Ziuzin deține 1.9 miliarde dolari, poate chiar mai puțin, pentru că în luna iulie 2012, când Ziuzin a început vânzarea de acțiuni – un pachet de 1,93% de acțiuni a fost achiziționat de un cumpărător neidentificat, la un preț nedeclarat. Dacă lucrurile continuă să se înrăutățească pentru Mechel, valoarea netă a acțiunilor lui Ziuzin va fi mai mică decât cea a vechiului său partener.
Cu datorii nete de 9.2 miliarde dolari deținute de compania Mechel, Ziuzin deține recordul de cel mai mare debitor rus în afacerile din domeniul oțelului. În timp ce în topul datoriilor oligarhilor, el poate să candideze cu succes pentru locul secund, după cel mai mare debitor din Rusia, Oleg Deripaska. Amânarea Mechel a raportului financiar pe trimestrul al doilea pentru luna următoare, după ce Ziuzin a trebuit să recunoască faptul că divizia de oțel a fost pe roșu cu pierderi de 15,600,000 dolari în primul trimestru, sugerează că aceste pierderi sunt în creștere. Diviziunea de fero-aliaje este chiar mai adânc pe roșu – la minus 56.1 milioane dolari pentru primul trimestrul al acestui an.
Mai mult, Ziuzin a trebuit să admită public săptămâna aceasta că achiziția Oriel a fost o greșeală costisitoare, el acum oferindu-l spre revindere la o fracțiune din ceea ce a plătit. Mai rău, Ziuzin a postat pe site-ul companiei anunțul că el a decis că este momentul “să renunțe la mai multe active, în scopul de a îmbunătăți lichiditatea companiei și poziția financiară”.
Problema situației activelor Mechel în România este că datoriile acumulate sunt mai mari decât valoarea activelor, indiferent dacă ancheta guvernului român privind respectarea condițiilor de privatizare și de investiții va găsi vreo vină sau nu. Mai mult, ceea ce face ca situația să fie extrem de sensibil față de investitorii ruși, este că, în același timp în care Mechel își pregătește exit-ul, Gazprom a încercat să intre în sectorul petrochimic țării, cu o ofertă de preluare pentru Oltchim, combinat aflat în plin și controversat proces de privatizare.
Leave a Reply