Polonia: Antoni Macierewicz va conduce Ministerul Apărării în noul cabinet Szydlo

November 9, 2015

VARȘOVIA: Viitorul premier al Poloniei, Beata Szydlo, a prezentat luni componența cabinetului său, anunțând că Antoni Macierewicz, o personalitate controversată, va prelua conducerea Ministerului Apărării polonez, informează AFP.

Printre alți membri ai cabinetului condus de Szydlo, diplomatul Witold Waszczykowski, fost reprezentant al Poloniei la NATO, urmează să preia portofoliul Afacerilor Externe, economistul eurosceptic Mateusz Morawiecki va deveni

Antoni Macierewicz

vicepremier și ministru al dezvoltării (fost al Economiei), juristul Pawel Szalamacha va fi ministru al finanțelor, iar Zbigniew Ziobro — al justiției, post pe care l-a mai deținut în 2005-2007, suscitând la acea vreme critici cu privire la presupusele sale intervenții în activitatea Parchetului. Liderul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, nu face parte din cabinet, însă va exercita o influență importantă asupra politicii sale.

Guvernul condus de Szydlo ar urma să obțină fără probleme sprijinul parlamentului, unde partidul PiS dispune de o majoritate absolută.

Fost opozant anticomunist, Macierewicz, la acea vreme ministru de interne, a publicat la începutul anilor 1990 o listă de foști colaboratori ai poliției secrete poloneze, printre care figurau mari nume din lumea politică, notează AFP. În 2006, el a condus o campanie de epurare în cadrul spionajului militar polonez, campanie căreia criticii săi îi impută o slăbire considerabilă a acestui serviciu. Dar mai ales, după prăbușirea avionului în care se afla președintele Lech Kaczynski, în 2010, la Smolensk (Rusia), Antoni Macierewicz a formulat teza unui atentat pus la cale de Moscova, cu complicitatea guvernului liberal polonez Donald Tusk.

Dorind să pună capăt oricăror speculații pe marginea acestui subiect, Kaczynski a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu Szydlo, că accidentul aviatic de la Smolensk va constitui obiectul exclusiv al unei anchete judiciare. ‘Niciun fel de instituție extraordinară, niciun fel de comisie internațională — doar dacă cineva din exterior o va cere — ci o anchetă ordinară’, a spus el.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new