Polonia protestează împotriva acuzelor de ”putinizare” a opțiunilor sale politice

January 11, 2016

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Varşovia din cauza “declaraţiilor antipoloneze ale unor politicieni germani”, în contextul în care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a denunţat o “putinizare” a politicii europene în Polonia, relatează AFP.

“Ministrul Witold Waszczykowski l-a invitat luni pe ambasadorul Republicii Federale Germane, Rolf Nikel, în urma declaraţiilor antipoloneze ale unor oameni politici germani”, potrivit unui comunicat emis duminică de Ministerul polonez de Externe. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Artur Dmochowski, a indicat presei că această întâlnire va avea loc luni dimineaţă. Şeful diplomaţiei poloneze doreşte să transmită ambasadorului “o poziţie în apărarea intereselor şi imaginii Poloniei”, a indicat acesta postului de televiziune privat TVN24.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să precizeze care declaraţii ale politicienilor germani au iritat Varşovia. Preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat deschis – duminică – guvernul conservator polonez pentru reformele sale în domeniul justiţiei şi în cel al presei, evocând o “putinizare” a politicii europene. “Guvernul polonez condus de PM Beata Szydlo consideră victoria sa electorală drept un mandat care îi permite să-şi subordoneze binele statului voinţei partidului victorios” a declarat el într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. “Este o democraţie dirijată după modelul lui Putin, o putinizare periculoasă a politicii europene”, a estimat el, făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin.

Mai mulţi politicieni europeni şi-au exprimat, de asemenea, recent rezervele asupra evoluţiei statului de drept în Polonia după reformele introduse de conservatorii aflaţi la putere de două luni, în special în domeniul justiţiei şi al presei.

 

Polonia – Noul executiv a decis schimbarea tuturor șefilor serviciilor secrete

Polonia: Șeful Counter Intelligence Center of Excellence (afiliat NATO) a fost înlocuit de noua putere executivă

Noile măsuri suscită nelinişte la Bruxelles. Ca o primă etapă a unei proceduri de evaluare, Comisia Europeană va ţine o dezbatere asupra situaţiei statului de drept în Polonia în 13 ianuarie, spun cei de la Agerpres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new