Pompierii Președintelui

February 9, 2017

Victor Nichituș

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană ar putea fi denunţat ca urmare a unui eventual referendum sau a alegerilor parlamentare, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul întrevederii cu președintele Consiliului European, Donald Tusk. Domnul Dodon a propus, totodată, lansarea negocierilor trilaterale Uniunea Europeană-Republica Moldova-Federația Rusă în problema comerţului și nu numai. Președintele moldovean a subliniat că restabilirea relațiilor cu Federația Rusă este vitală pentru Republica Moldova.

Declarațiile făcute de domnul Dodon la Moscova, au fost reiterate la Bruxelles. Afirmațiile făcute de domnul Dodon la Moscova i-au plăcut lui Putin, dar ele au fost de uz intern, pentru urechile electoratului moldovean. Președintele rus a acceptat această retorică electorală – el știe că ea le va fi de folos socialiștilor moldoveni peste un an, la alegerile parlamentare.

Care a fost necesitatea oficialilor europeni de a-l primi pe domnul Dodon pe covorul roşu? Politeţe protocolară, necesitate ori un calcul politic de viitor? Probabil este vorba de o combinație între toate cele trei.
Oficialii de la Bruxelles știu că propunerile, condiţiile şi poziţionările preşedintelui Dodon, conțin elemente electorale. Ei știu că declarațiile făcute de președintele moldovean rămân, în capitala Uniunii Europene, sunt, deocamdată, doar vorbe neacoperite de fapte. Comunicatul emis recent de către PDM spune adevărul – la Bruxelles domnul Dodon a prezentat viziunile politice ale Partidului Socialiștilor. Dar liderii de la Bruxelles mai știu că situația e fluidă și o oarecare disponibilitate pentru compromis nu strică.

La Bruxelles, domnul Dodon a vorbit în principal despre necesitatea lansării discuților trilaterale Moldova, UE, Federația Rusă. Moldova este o țară parte a Parteneriatului Estic. Ideea acestei negocieri trilaterale a venit, probabil, la sugestia Kremlinului. Uniunea Europeană știe că, deblocarea şi revitalizarea situaţiei în care se află Parteneriatul Estic depinde de percepția oficialilor ruși. Probabil, sensul profund al Trilateralei pe care o solicită președintele Dodon pentru Republica Moldova, s-ar putea aplica tuturor statelor Parteneriatului Estic. Ar putea fi soluția rusă pentru deblocarea situației.

Dacă această presupunere este veridică, domnul Dodon ar fi fost mesagerul lui Putin. Dacă admitem asta, atunci, negocierile trilaterale, ar oferi statelor din Parteneriatul Estic un statut de „neutralitate”, negociată între cele cele două blocuri, Uniunea Europeană şi Uniunea Eurasiatică. Țările Parteneriatului Estic ar putea fi ţări partenere comerciale atât cu Uniunea Europeană cât și cu Uniunea Euroasiatică, dar fără o evoluţie imediată spre un alt nivel de alianţă. Probabil, la Kremlin, asta se dorește: țările Parteneriatului estic să aibă o suveranitate negociată între Bruxelles și Moscova.

Aflat la confluența ciocnirilor civilizaționale și geo-strategice, raţionamentul de supravieţuire al statului moldovean, ar trebui să plece de la conlucrarea forțelor politice interne pentru armonizarea influențelor externe existente în câmpul politic moldav. Dezbaterea dintre pro-europeni și pro-ruși este contraproductivă. Modernizarea statului moldovean trebuie să plece de la implementarea cu succes a reformelor care ridică nivelul de viață al tuturor moldovenilor, indiferent de etnicitatea lor. Modul în care se modernizează statul trebuie să fie unul de tip european. Modul în care Chișinăul va construi relațiile cu Federația Rusă nu trebuie să fie în detrimentul moldovenilor ori a legăturilor Moldovei cu Uniunea Europeană. Viziunile multi-vectoriale ale politicii externe ale statului moldovean sunt făcute pentru obținerea de beneficii pentru toți moldovenii, indiferent dacă vorbesc rusa, găgăuza ori româna. Dacă domnul Dodon admite acest lucru ar însemna că domnia sa ar deveni președintele tuturor moldovenilor, indiferent de etnicitatea lor, chiar dacă unii dintre ei nu l-au votat.

Asta ar trebui să se discute, în prima ședință în plen a Parlamentului Republicii Moldova. Pentru ca unele confuzii generate de acțiunile președintelui Dodon privind politica externă a Republicii Moldova, să fie risipite. Atunci Guvernul se va concentra pe implementarea reformelor și nu va mai stinge incendiile aprinse, voluntar sau nu, de președinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new