Portavionul USS Nimitz participă la manevrele militare din Marea Japoniei

May 13, 2013

Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii au început astăzi exerciţii navale comune în largul coastei estice a statului coreean. La manevrele, care vor dura două zile, participă şi portavionul american cu propulsie nucleară USS Nimitz, notează Ria Novosti. Marina americană a anunţat că operaţiunea vizează “consolidarea securităţii şi stabilităţii regionale”.

USS Nimitz, o navă-colos cu o greutate de 97.000 de tone, a părăsit portul Busan împreună cu marina sud-coreeană iar prezenţa sa pare să fi dat ceva frisoane Phenianului. Misiunea acestuia este de a efectua manevre în Marea Japoniei, cunoscută pentru localnici și sub numele de Marea de la Est de Seul.

Grupul de atac Nimitz este format din portavionul USS Nimitz şi mai multe crucişătoare şi distrugătoare dotate cu rachete teleghidate. La rândul său, Coreea de Sud a mobilizat distrugătorul King Sejong, dotat cu sistemul antirachetă Aegis, şi distrugătorul Chungmugong Yi Sunshin pentru exerciţiile de război, citează Agerpres. Oficiali militari au afirmat că distrugătoarele cu sisteme Aegis ale celor două ţări vor efectua manevre pentru detectarea rachetelor, manevre antisubmarin şi antiaeronavă.

Seulul şi Washingtonul susţin că exerciţiile sunt defensive, dar Phenianul a condamnat deja desfăşurarea lor. Coreea de Nord a apreciat că prezenţa portavionului nuclear este o ameninţare deschisă şi o tentativă de şantajare a Phenianului, precum şi o provocare militară de a lansa un război nuclear. Tot astăzi, Coreea de Nord a anunţat că ministrul Apărării, Kim Kyok-Sik, considerat o persoană foarte dură, a fost înlocuit cu Jang Jong-nam, un general relativ necunoscut, potrivit agenţiei de stat KCNA. Jang Jong-nam, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost anterior comandantul primului corp de armată.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new