Potrivit unui raport al Human Rights Watch – FBI a incitat la terorism în rândurile comunității musulmane din US

July 21, 2014

FBI a “încurajat, a incitat şi uneori chiar a plătit” musulmani americani pentru a-i determina să comită atentate pe care altfel nu le-ar fi comis, în timpul operţiunilor de filare desfăşurate după 11 septembrie, se arată în raportul ”Illusion of Justice”, dat publicității luni şi citat de AFP.

De asemenea, potrivit agenției Mediafax, Organizaţia Human Rights Watch (HRW) acuză în raportul său forţele de ordine din Statele Unite ale Americii că “în unele cazuri au transformat în terorişti indivizi care respectau legea, sugerându-le comiterea unui act terorist”.

În documentul său de 214 pagini, HRW ajutată de experţi de la Universitatea din Columbia analizează “în profunzime” 27 de exemple concrete privind aproximativ 500 de cazuri de terorism instrumentate de tribunale americane de la atentatele din 11 septembrie. Deşi susţin că nu vor să generalizeze, autorii raportului estimează că jumătate din condamnările teroriste rezultă din astfel de operaţiuni sub acoperire. În 30 la sută din cazuri, agentul infiltrat a jucat un rol activ în planificarea complotului.

Studiul citează cazul “celor patru de la Newburgh”, acuzaţi că au planificat atentate împotriva unor sinagogi şi a unei baze militare americane în 2009. Un judecător susţine că Guvernul american, prin instituțiile sale subordonate, a fost cel care le-a “furnizat ideea şi mijloacele (comiterii) infracţiunii şi le-a deschis calea”, potrivit aceleiași surse.

După ce a intervievat 215 persoane, inculpate sau condamnate, rudele lor, avocaţi, judecători sau procurori, HRW acuză autorităţile că au vizat în mod conştient comunitatea musulmană, având “un efect imediat asupra practicilor” credincioşilor care se simt urmăriţi, a explicat presei Tarek Ismail, consilier la Universitatea din Columbia.

Conform documentul dat publicității de către HRW, FBI vizează deseori pentru acțiunile sale persoane vulnerabile, care suferă de probleme mentale şi intelectuale. Raportul citează cazul lui Rezwan Ferdaus, condamnat la 17 ani de închisoare la vârsta de 27 de ani pentru că a vrut să atace Pentagonul şi Congresul cu minidrone pline cu explozibil. Un agent FBI a declarat despre Ferdaus că are “în mod evident” probleme mintale.

Contactat de AFP, expertul Mike German de la Brennan Center, fost agent al FBI, şi-a reiterat “îngrijorările faţă de excesele FBI în materie de antiterorism (care) încalcă (dreptul la) viaţa privată şi libertăţile civice şi nu sunt eficiente împotriva ameninţărilor reale”.

“Adevărata dilemă aici este cum anume trebuie să răspundă forţele de ordine când află că cineva vorbeşte despre o acţiune violentă sau teroristă”, a reacţionat expertul în securitate naţională JM Berger.

Citiți/descărcați raportul integral aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new