Potrivit unui raport al Pentagonului: F-35 – performant, dar încă neoperațional

February 8, 2016

Un raport al Pentagonului critică felul în care avansează dotarea foarte costisitorului avion nedetectabil F-35, care începe să intre treptat în serviciul armatei americane, relatează AFP și CNN. Forțelor armate ale US le-au fost livrate deja câteva zeci de avioane, dar noile loturi continuă să fie îmbunătățite din punct de vedere al dotării cu cele mai noi tehnologii și testate înainte de a deveni operaționale.

Potrivit raportului, redactat de un serviciu al Pentagonului însărcinat să verifice buna desfășurare a contractelor de armament, nu este sigur că U.S. Air Force va reuși să declare operaționale primele sale F-35 înainte de sfârșitul anului 2016, așa cum fusese prevăzut.

Aparatele respective ‘riscă să nu îndeplinească criteriile’ necesare pentru a fi declarate operaționale, estimează documentul Biroului testelor operaționale și de evaluare.

Cauza acestei întârzieri o constituie sistemul informatic extrem de complex al aparatului F-35, care prezintă în continuare ”deficiențe„.

F-35 Lightning II

Deși corpul pușcașilor marini a declarat operaționale primele sale 10 avioane F-35 cu decolare și aterizare verticală primite în vara trecută, acestea — primele declarate apte pentru serviciul militar — rămân în realitate departe de a fi perfect pregătite pentru luptă, subliniază raportul.

Imperfecțiunea sistemului informatic de la bord — în continuare în curs de dezvoltare — provoacă ‘ambiguități în afișarea amenințărilor’ pentru pilot. Raportul indică, de asemenea, o problemă majoră la scaunul ejectabil, care riscă să-l rănească la gât sau chiar să-l ucidă pe pilot în cazul catapultării.

Această problemă, care ar putea necesita un an pentru a fi rezolvată, a dus la interdicția ca piloții având o greutate sub 62 kg să preia comenzile avionului, subliniază raportul.

Într-un comunicat de răspuns, echipa responsabilă din partea Pentagonului cu dezvoltarea avionului a respins riscurile unor noi întârzieri ale acestui program.

‘Echipa noastră și-a probat capacitatea de a depăși provocările tehnice și și-a îndeplinit la timp angajamentele’, a declarat generalul Chris Bogdan, care conduce această echipă.

F-35 este cel mai costisitor program de armament lansat vreodată de Pentagon, cu o finanțare estimată inițial la aproape 400 de miliarde de dolari pentru 2.443 de aparate, adică aprox. 163 de milioane de dolari pe unitate.

Acest avion ‘invizibil’, construit de Lockheed Martin (considerat aparținând celei de-a cincea generații a avioanelor militare), este proiectat să fie de șase ori mai eficient decât avioanele actuale în misiunile de luptă aeriană și de supraveghere și de opt ori mai eficace în atacul la sol, potrivit celor care l-au conceput.

În afară de SUA, alte 10 țări au optat să-și doteze armatele cu avioane F-35, Marea Britanie fiind principala interesată, cu 138 de aparate contractate.

Surse: AFP, Bloomberg Business, CNN, US Department of Defence

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new