Preambul la Geneva 3: acord de încetare a focului în Siria (Munich)

February 12, 2016

Armistițiul semnat la Munchen va permite trimiterea de ajutoare umanitare în zonă. Acordul de încetare a focului, semnat joi seara la Munchen, va permite trimiterea urgentă de ajutoare umanitare în flux continuu către toate zonele afectate de conflict, fie ele sub controlul Damascului sau al rebelilor. Armistițiul nu include și organizațiile teroriste Stat Islamic și Frontul Al Nusra. Prin urmare, bombardamentele care le vizează vor continua, notează DPA.

Secretarul de Stat John Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape şase ore cu miniştri de externe europeni şi din Orientul Mijlociu înainte de anunţarea încetării ostilităţilor, cu câteva ore înaintea începerii lucrărilor Conferinţei de Securitate de la München, mai notează DPA. Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuţiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie 2016 la Geneva.

Armistitiul va intra în vigoare peste o săptămână și nu va include gruparea Stat Islamic și Frontul Al-Nusra (considerat până de curând ca parte a forțelor moderate, semn că SUA și-a nuanțat abordarea situației). Cât mai repede posibil va începe însă livrarea de ajutoare umanitare către toate zonele afectate de lupte sau aflate sub asediu.

”Am convenit asupra unei încetări a ostilităţilor în întreaga ţară într-o săptămână” a declarat şeful diplomaţiei americane, John Kerry, într-o conferinţă de presă. ”Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de oraşe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea ‘reluate cât mai curând posibil”, a adăugat Kerry.

În ultimele săptămâni, trupele lui Bashar al Assad au avansat vertiginos în zonele rurale situate la nord de Alep. Și amenințau să încercuiască mii de civili în cartierele controlate de rebeli. De altfel, potrivit unui comandant al forțelor guvernamentale siriene: “Este o chestiune de luni pana cand vom castiga acest razboi, multumita sprjinului oferit de bombardamentele ruse.”

Rusia a efectuat 1900 de bombardamente în Siria doar în ultima saptamana, oficial, vizând ținte teroriste. Potrivit mass-mediei occidentale, situația i-a alarmat pe liderii de la Washington, care au clamat că mii de sirieni au fugit din zonele amenințate către granița cu Turcia și au cerut Ankarei să-și deschidă granițele pentru noul val de refugiați.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new