Presa lui ”Am înțeles. Să trăiți !”
September 26, 2015
Faptul că mare parte a presei autohtone este, de asemenea, un important ”câmp tactic” – sintagmă devenită celebră, antologică chiar, grație unui respectat domn general SRI pe numele său Dumbravă – nu mai reprezintă o noutate pentru foarte mulți cititori. Mass-media românească este un câmp tactic pe care se testează și se desfășoară operațiuni de intoxicare, dezinformare și manipulare cu o determinare demnă cu siguranță de o cauză mai bună.
În avalanșa informațională zilnică unele operațiuni sunt mai greu de descifrat și masele manipulate își dau seama abia după ce scopul operațiunilor a fost atins. Altele sunt lesne citibile, semn că fie cei care le-au gândit nu debordează de creativitate, fie executanții nu sunt nici ei de prea bună calitate. Când lipsa de inteligență se întâlnește cu servilismul cronic de care suferă jurnalismul de tip ”ordinul se execută, nu se …gândește” rezultatul nu poate fi decât unul de tip stand-up comedy press.
O astfel de perlă a comediei de presă de la noi am întâlnit azi.
PRIMO TEMPO:
Hotnews (citând parțial AFP) face inventarul tehnicii militare rusești amplasate în Siria, care – deși utilă – nu s-ar dovedi prea performantă pe motiv de lipsă sateliți, radare, drone performante.
“Su-24 si Su-25 sunt avioane de luptă relativ vechi, concepute în anii 1960-70”, explică Douglas Barrie, expert militar la Institutul international de studii strategice (IISS), în opinia căruia operațiunile de modernizare efectuate la aceste avioane rămân insuficiente pentru a rivaliza cu echivalentele lor occidentale.
Mai mult, pentru a da greutate discursului și a crea impresia de imparțialitate, este citat și expertul militar rus Pavel Felghenhauer, de la care aflăm că “Ne lipsesc capacități în materie de sateliți, de radare sau de avioane de recunoaștere. Rusia deține arme eficiente dar dacă nu știi unde să lovești, nu servesc la mare lucru”.
Evident, pentru cei familiarizați cu domeniul, Felghenhauer este un expert destul de controversat, critic virulent al politicilor Kremlinului, dar cu pretinse surse în rândul nivelelor ierarhice superioare ale armatei ruse – și nu doar. Cei de la Hotnews nu par interesați să înțeleagă ce este dincolo de declarațiile expertului rus, pentru ei este suficient că aparent denigrează Rusia. În fond, ordinul și cuvântul de ordine este rusofobie. Oricât, oricând și oricum. Sau poate nu sunt interesați nici cei care conduc din umbră ”câmpul tactic” ? (Observ că presa din România a început să-l citeze pe acest domn așa cum o făcea pe vremuri cu prof. Dugin și Vocea Rusiei. Ambii și-au îndeplinit obiectivele și ulterior au ieșit din peisaj. Deci o fi bine ?)
Apoi, articolul celor de la Hotnews mi-a părut bizar, în condițiile în care presa din America chiar recent ridica în slăvi noile dotări tehnologice ale Rusiei și capacitatea forțelor aeriene rusești – comparativ cu cele ale US.
Odele închinate armatei ruse – strategia «pungașilor» bugetului Apărării al SUA
SECUNDO TEMPO:
O știre transmisă de Reuters ne anunță că Iranul a semnat – e drept în urmă cu o lună în timpul MAKS-2015, dar abia acum deal-ul a fost făcut public de către managerul general al Iran Aviation Industries Organization, Manouchehr Manteghi – un contract în valoare de 21 miliarde de dolari privind achiziția de la Rusia de tehnologie spațială, sateliți și echipamente de comunicații, elicoptere, precum și niște avioane Sukhoi Superjet 100 destinate transportului de pasageri. Desigur, acesta fiind doar unul din contractele negociate/sau aflate încă în stadiu de negociere între cele două state, în contextul în care Moscova și Teheranul au intensificat cooperarea economică în urma încheierii Acordului de la Viena privind programul nuclear al Republicii Islamice, la 14 iulie a.c. De altfel, la sfârșitul lunii august cele două capitale au anunțat că în viitorul apropiat vor începe cooperarea cu privire la furnizarea (prin intermediul Tvel, o subsidiară a companiei ruse de stat Rosatom) de combustibil nuclear pentru centrala nucleară de la Bushehr.
Deodată articolul celor de la Hotnews nu mai pare bizar. Cuiva cred că nu i-a căzut deloc bine anunțul Iranului !
Cu atât mai mult cu cât atuurile cu care Barack Obama se va prezenta la întâlnirea (și discuția despre Siria) cu Vladimir Putin de luni, 28 sept. 2015, sunt practic minime. În timp ce ale liderului de la Kremlin au crescut constant în ultimul timp – prezența săptămâna trecută la Moscova a premierului israelian Benjamin Netanyahu sau declarațiile ministrului Apărării din Germania, Ursula von der Leyen nu mai necesită alte comentarii.
Gabriela Ioniță
Leave a Reply