Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, și-a anulat vizita la Washington

September 17, 2013

Potrivit Reuters, președinții Statelor Unite ale Americii și Braziliei, Barack Obama și Dilma Rousseff au convenit amânarea vizitei la Washington, ce era programată pentru luna octombrie/23 a acestui an, din cauza dezvăluirilor de spionaj făcute de fostul agent al NSA, Edward Snowden.

La începutul lunii septembrie, o serie de documente noi furnizate de Edward Snowden și preluate de mass-media internațională susțin că oficialii de la Washington i-au spionat pe președinții Mexicului și Braziliei.

Casa Albă a confirmat discuția telefonică dintre Obama și Rousseff și anularea vizitei, menționând că președintele american a asigurat-o pe interlocutoarea sa că ”înțelege și regretă presupusele acuzații privind activitățile serviciilor de informații americane care au generat tensiuni în relația cu Brazilia” și a făcut clar faptul că el se angajează să lucreze împreună cu președintele Rousseff și guvernul său pe canale diplomatice pentru a depăși această problemă nedorită în relațiile bilaterale dintre cele două state. De asemenea, în declarația Casei Albe se menționează că președintele Obama a dispus anterior o anchetă internă privind acuzațiile aduse serviciilor secrete din SUA, dar procesul va dura mai multe luni până la a avea o concluzie finală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new