Preşedintele chinez a sosit în Olanda, în cadrul primului său turneu european

March 23, 2014

Preşedintele chinez, care a preluat funcţia în urmă cu un an, a fost aşteptat la aeroport de către cuplul regal olandez, regele Willem-Alexander şi regina Maxima. De asemenea, Xi Jinping urmează să se întâlnească cu premierul olandez Mark Rutte. Turneul european al liderului asiatic va dura 11 zile, timp în care acesta are programate întâlniri cu o mare parte din liderii europeni în exercițiu.

Luni şi marţi, după întâlniri bilaterale, Xi Jinping va participa la un summit pe tema securităţii nucleare, la Haga, unde se va întâlni cu omologul său american Barack Obama. După Olanda, preşedintele chinez se va deplasa, marţi seara, în Franţa, unde se va întâlni cu omologul său francez, François Hollande şi va rosti un “discurs important”, joi, la Paris înainte de a lua cina cu omologul său la Palatul Versailles, iar vineri, la Berlin, Xi Jinping va discuta cu cancelarul german, Angela Merkel. La Berlin, el va fi primit și de preşedintele Joachim Gauck înainte de întrevederea cu cancelarul Merkel. La Bruxelles, Xi Jinping va fi primit de regele Philippe şi de premierul Elio Di Rupo.

Sâmbătă, Beijingul s-a abţinut la votul în Consiliul de Securitate al ONU ce condamna referendumul din Crimeea, aprobat de toţi ceilalţi membri şi blocat de veto-ul rus. Adjunctul ministrului chinez de Externe, Li Baodong, a recunoscut că subiectul va fi abordat cu Obama, subliniind că Beijingul îşi va reitera poziţia, îndemnând la “calm şi reţinere”. Această vizită, potrivit lui Li Baodong, “va trimite un mesaj întregului continent european şi lumii întregi că China valorizează rolul Europei şi susţine integrarea europeană, şi că suntem angajaţi în aprofundarea relaţiei dintre China şi Uniunea Europeană”.

Xi Jinping va marca la 1 aprilie o altă premieră: vizita unui preşedinte chinez la instituţiile europene din Bruxelles, centrul UE, principalul partener comercial al Chinei, potrivit programului său furnizat de surse diplomatice. Xi Jinping se va întâlni cu preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, şi cel al Parlamentului European, Martin Schultz. Preşedintele chinez este însoţit de soţia sa, interpreta de muzică tradiţională chineză Peng Liyuan, precum şi de aproximativ 200 oameni de afaceri, care urmează să participe duminică la un forum economic şi să semneze o serie de acorduri comerciale în Franţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new