Președintele Dodon dorește o nouă Strategie pentru Securitatea Republicii Moldova

June 28, 2017

Igor Dodon vrea o nouă Strategie Naţională de Securitate care „să corespundă statutului de neutralitate” al țării.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret privind retragerea Proiectului strategiei securităţii naţionale şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului preşedinte Nicolae Timofti.

„Conţinutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanţiale care au avut loc în mediul naţional, regional şi internaţional de securitate” şi-a motivat președintele Igor Dodon decizia.

Potrivit informațiilor oficiale, liderul moldovean a dispus crearea unei noi Comisii pentru elaborarea Strategiei securităţii naţionale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naţionale, statutului de neutralitate, consolidării statalităţii şi modernizării ţării noastre.

”Am semnat un decret privind retragerea proiectului Strategiei Securității Naționale și a Planului de Acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte, deoarece conținutul lor nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate” a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
De reținut însă că vechiul Proiectul noii Strategii de securitate şi a planului de implementare a acesteia a fost elaborat la iniţiativa fostului şef de stat Nicolae Timofti, proiectul trecând prin Consiliul Suprem de Securitate şi Guvern în luna iunie 2016. În prezent, acesta se afla pentru discutare și vot în Parlamentul de la Chișinău.

Potrivit Legii, inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a președintelui Republicii Moldova.

VIDEO. Igor Dodon vrea o nouă Strategie Naţională de Securitate care „să corespundă statutului de neutralitate”

Potrivit fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, decretul semnat de Igor Dodon marţi, 27 iunie, cu privire la retragerea Proiectului strategiei securităţii naţionale reprezintă ”o modalitate prin care președintele Dodon intenţionează să subordoneze securitar Republica Moldova intereselor Federaţiei Ruse, iar pe de alta parte, vizează decuplarea Republicii Moldova de colaborarea cu NATO. Strategia de securitate este parte a acordului Defence Capacity Building Initiative — DCBI) (Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare)”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new