Preşedintele Hollande a dat la pace cu magnatul Lakshmi Mittal

December 2, 2012

Guvernul socialist de la Paris şi producătorul de oţel ArcelorMittal au ajuns la o înţelegere în disputa privind viitorul combinatului deţinut de grup la Florange, iar acordul permite Franţei să nu pună în aplicare ameninţarea cu naţionalizarea operaţiunilor, informează Mediafax.

Ştirea care avea să bulverseze lumea afacerilor în cursul săptămânii trecute a fost desigur cea privitoare la ArcelorMittal. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-a ameninţat pe miliardarul indian Lakshmi Mittal, sef şi principal actionar al grupului ArcelorMittal, cu naţionalizarea combinatului Florange din nordul ţării, dacă nu poate garanta că acesta nu va fi închis şi angajaţii disponibilizaţi.

După o întrevedere de o oră cu şeful statului francez  şi o săptămână de negocieri tensionate, magnatul Lakshmi Mittal a ajuns la un acord cu guvernul francez, acord care, potrivit Financial Times include compromisuri de ambele părţi. Înţelegerea include un angajament al ArcelorMittal de a renunţa la planul vizând desfiinţarea a 600 din cele 2.600 de locuri de muncă de la Florange şi de a investi 180 de milioane de euro în următorii cinci ani pentru a dezvolta producţia de oţel la combinat. Mai mult, cele două furnale pe care ArcelorMittal le va menține în stare de funcționare, ar putea fi utilizate în viitor într-un proiect de test pentru producția de oțel ecologic.

De retinut că diferendul cu autorităţile guvernamentale franceze vine pe fondul unor alte probleme cu care magnatul oţelului s-a confruntat în această toamnă. Astfel, la începutul lunii noiembrie 2012, Agentia de evaluare Moody’s a coborat ratingul pentru datoriile pe termen lung ale ArcelorMittal, de la „Ba1” la „Baa3”, retrogradând astfel cel mai mare producător mondial de otel în categoria investitiilor speculative („junk”), potrivit Reuters. In plus, Moody”s a anunţat că va menţine ratingul ArcelorMittal sub perspectiva negativă, ceea ce înseamnă că intenţionează să retrogradeze concernul din nou pe termen mediu. Moody’s şi-a justificat decizia prin deteriorarea condiţiilor pe piaţa mondială a oţelului, ceea ce înseamnă că ArcelorMittal nu va putea să-şi reducă datoriile suficient de mult pentru a putea păstra un rating de tip investment grade. La sfârşitul celui de-al treilea trimestru, ArcelorMittal a raportat pierderi nete de 709 milioane de dolari şi a informat că reducerea datoriei este o prioritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new