Președintele Ianukovici dă undă verde rusificării Ucrainei

August 11, 2012

Preşedintele ucrainean Victor Ianukovici a promulgat legea prin care limba rusă devine limbă oficială în 13 dintre cele 27 de regiuni ale țării, alături de ucraineană. Astfel, după mai bine de 2 ani de mandat, Ianukovici îşi vede implementată principala promisiune electorală din campania prezidenţială.

Legea permite Parlamentului, Guvernului şi altor instituţii legislative şi executive să îşi poată publica deciziile în limba regională şi dă voie totodată companiilor de televiziune să poată transmite în această limbă. Autorii legii stipulează că statutul limbii ucrainene rămâne ca fiind singura limba de stat.

Parlamentarii ucraineni au refuzat săptămâna trecută să revizuiască legea care conferă limbii ruse statutul de limbă oficială, respingând patru proiecte legislative propuse de mai multe formaţiuni politice, prin care s-a încercat abrogarea respectivului text de lege. Potrivit opoziţiei, legea “limbilor oficiale regionale” promovată de Partidul Regiunilor, aflat la putere, încalcă Constituţia ţării, care prevede că în Ucraina singura limbă oficială este ucraineana.

Adoptată la începutul lui iunie, legea a stârnit pasiuni depășind limitele politicului și mergând până la schimburi de lovituri de pumn în legislativ, între parlamentarii puterii și cei ai opoziției pro-occidentale. Președintele legislativului unicameral, centristul Volodimir Litvin,  altfel aliat în această legislatură al Partidului Regiunilor (din care provine președintele Viktor Ianukovici), a refuzat să semneze legea și s-a oferit să demisioneze, însă retragerea sa a fost respinsă, prin vot, de majoritatea deputaților.

Capcana „moldovenismului”

Limbile “moldovenească” şi română ar fi avut statut special în Ucraina, dacă proiectul de lege, adoptat în prima lectură de Rada Supremă, ar fi fost aprobat definitiv luni. Proiectul de lege păstra prevederea prin care limba ucraineană este singura limbă de stat, dar adaugă că pe teritoriul Ucrainei este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară. În cazul în care legea ar fi fost votată, articolul 11 din proiect ar fi obligat autorităţile locale să publice actele în limba oficială. Pe teritoriul în care erau utilizate limbile regionale comune însă, actele de guvernare locală ar fi trebuit publicate în limba naţională sau în limba regională. În plus, în conformitate cu articolul 13 din proiectul de lege, actele de identitate ar fi trebuit perfectate în limba oficială şi în una din limbile care au obţinut statut de limbă regională, la solicitarea persoanei. Articolul 20 din proiectul de lege prevedea ca cetatenilor din Ucraina le este garantat dreptul la educaţie în limba naţională şi în limbile regionale. Prevederea s-ar fi aplicat la grădiniţă, şcolile profesionale şi în instituţiile de învăţământ superior.

Practic, 13 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei, unde vorbitorii altor limbi decât ucraineana depășesc procentul de 10%,  vor  beneficia de prevederile acestei legi, autoritățile de la Kiev evitând , abil ca româna să aibă același statul în regiunile din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei, prin divizarea administrativă arbitrară a conaționalilor noștri în români și moldoveni.

Rusa este limba vorbită acasă de majoritatea locuitorilor din sudul și estul industrial al țării, din Peninsula Crimeea (susţinători ai partidului prezidențial), în timp ce ucraineana este vorbită aproape în exclusivitate de provinciile din vest,  predominant agrare și susţinători ai opoziției pro-occidentale. Rusa va putea fi folosită și în espons Kiev, unde deși ucraineana este majoritară, rusofonii depășesc procentul de 10%.

Opoziția acuză Partidul Regiunilor că a încălcat Constituția prin adoptarea acestei legi, în scopul de  a-și crea avantaj la alegerile legislative din 28 octombrie, însă demersurile de anulare a legii au fost esponse de Curtea Constituțională.

Timoșenko rămâne în închisoare și nu participă la alegeri

Autorităţile ucrainene au interzis fostului premier Iulia Timoșenko și fostului ministru de Interne, Iuri Luțenko de a candida la alegerile legislative din toamna acestui an. Celor doi le este refuzat acest demers pe motiv că legea ucraineană interzice participarea la alegeri a celor care execută pedepse privative de libertate.

Decizia confirmă faptul că scoaterea din joc a fostului premier este o opțiune ireversibilă a actualei puteri ucrainene, care a respins sistematic presiunile Bruxellesului în sensul eliberării din închisoare a  liderei opoziției ucrainene, deși oficialii europeni au subliniat, în repetate rânduri, că aceste cerințe sunt o condiție sine qua non a asocierii Kievului la UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new