Președintele R.Moldova a respins inițiativa unui referendum privind aderarea la Uniunea Eurasiatică

September 6, 2012

Consultarea populaţiei R.Moldova privind aderarea la Uniunea Vamală Eurasiatică nu va avea loc. Preşedintele Nicolae Timofti, a respins solicitarea unui grup de iniţiativă de a organiza un referendum în această problemă. Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al şefului statului, a explicat că iniţiativa contravine cursului de integrare europeană a ţării.

Motivul pentru lipsa de susţinere a referendumului din partea Preşedinţiei a servit constatarea Comisiei Electorale Centrală (CEC), care a stabilit la 3 august că 85% din semnăturile colectate de la cetăţeni au fost falsificate. “Aderarea Republicii Moldova la tratatele de constituire a Comunităţii Economice Eurasiatice contravine vectorului european al Republicii Moldova, stabilit de cetăţeni la ultimele alegeri parlamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

La 24 martie 2005, orientarea pro-europeană a Republicii Moldova a fost determinată printr-o decizie unanimă adoptată de Parlament printr-un larg consens al partidelor parlamentare de atunci. Prin iniţierea unui asemenea referendum, care are temeiuri false şi este lipsit în mod vădit de perspectivă, se urmăreşte blocarea intereselor de integrare europeană, destabilizarea situaţiei politice din ţară şi polarizarea continuă a societăţii, notează sursa citată.
Comisia Electorală Centrală a constatat că procedurile de colectare a semnăturilor susţinătorilor referendumului republican legislativ au fost efectuate cu încălcarea normelor Codului electoral. Totodată, CEC a stabilit că din numărul total de 231 978 de semnături prezentate şi constatate pe liste, 197 954 de semnături au fost calificate ca fiind nevalabile, rămânâd valabil exprimate 34 024 de semnături, număr care este mai mic decât minimul necesar pentru acceptarea propunerii de desfăşurare a referendumului republican.

În replică, grupul de inițiativă a spus că Nicolae Timofti este un președinte doar al Alianţei pentru Integrare Europeană și nu ține seama de majoritatea moldovenilor, care doresc aderarea la structurile economice din CSI.

”Grupul de Iniţiativă privind desfăşurarea referendumului republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la tratatele de Constituire a Comunităţii Economice Eurasiatice  îşi exprimă ingratitudinea faţă de răspunsul public al Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti, care a continuat denigrarea cetăţenilor Republicii Moldova, la fel ca şi Comisia Electorală Centrală, fiind ignorată voinţa poporului care susţin iniţiativa desfăşurării Referendumului Republican legislativ de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Rusia – Belarus – Kazahstan.

Deşi, şeful statului este obligat să acţioneze în conformitate cu prevederile constituţionale, Nicolae Timofti s-a dovedit a fi un lider de stat doar al conducerii Alianţei pentru Integrare Europeană şi nicidecum al populaţiei Republicii Moldova. Ales de AIE, Preşedintele R.Moldova a pierdut semnificativ din încrederea cetăţenilor RM, deşi putea manifesta o atitudine respectuoasă faţă de voinţa a celor 232 de  mii de cetăţeni care susţin iniţiativa desfăşurării referendumului şi chiar cele 67% din moldoveni, care conform sondajului sunt adepţi ai aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new