Președintele Siriei, Bashar al-Assad, suspectat de utilizarea gazului Sarin

April 25, 2013

Departamentul de Apărare al Statelor Unite, prin vocea lui Chuck Hagel,  susţine că îl suspectează pe președintele Siriei, Bashar al-Assad de utilizarea de arme chimice pe o ‘scară mică’ împotriva luptătorilor din opoziție în războiul civil ce macină Siria de doi ani de zile. Acuzele vin la numai două zile după ce un oficial al serviciilor militare secrete ale Israelului a acuzat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că “utilizează arme chimice” împotriva mişcării de rebeliune.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel a făcut afirmația joi, 25 aprilie 2013, în timpul discursului susţinut la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, adăugând că specialiştii Comunității de informații americane “au determinat din surse cu diferite grade de încredere că regimul sirian ar fi folosit arme chimice pe o scară mică, în special agent chimic Sarin”.

Hagel a insistat că utilizarea armelor chimice de către orice armată încalcă directivele internaționale pentru conflicte armate, și a adăugat că o confirmare a acestor rapoarte ar  ‘regulile jocului’ în ceea ce privește rolul Americii în războiul civil sirian. ‘Se încalcă toate convențiile de război’, a spus Hagel, citat de Associated Press.

Reamintim că la începutul acestei săptămâni, generalul Itai Brun, şeful Departamentului de cercetare şi de analiză din cadrul diviziei de informaţii a armatei israeliene a declarat că: “Assad utilizează arme chimice în Siria”. Generalul a făcut această declaraţie într-o intervenţie la o conferinţă internaţională dedicată securităţii.

“Din câte ştim, în funcţie de expertiza noastră, regimul de la Damasc a utilizat arme chimice mortale împotriva rebelilor în cadrul unei serii de incidente din ultimele luni”, a spus acesta, potrivit transcrierii discursului său, publicată de armata israeliană.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new