Preşedintele Turciei, Abdullah Gül: “Liberalizarea regimului comercial ar putea crește apetitul investitorilor turci pentru Moldova”
June 28, 2012
Lucia Coroiu
La începutul acestei săptămâni la Istanbul a avut loc Summit-ul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN)*. Au fost prezenți la lucrările reuniunii șefii de stat și prim-miniștrii din aproape toate țările-membre, printre care președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, președintele Serbiei, Tomislav Nicolic, președintele României, Traian Băsescu, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut, la Istanbul, o întrevedere bilaterală cu președintele Georgiei, Mihail Saakașvili.
Tot în marja summit-ului OCEMN, președintele moldovean Timofti a avut o întrevedere și cu preşedintele Turciei, Abdullah Gül. Cei doi şefi de stat au constatat că relaţiile politice şi economice dintre Republica Moldova şi Turcia sunt în ascensiune, salutând finalizarea negocierilor pe câteva acorduri bilaterale, între care Acordul privind liberalizarea regimului de vize, Acordul de readmisie şi Acordul privind crearea unei Zone de Liber Schimb moldo-turc. Nicolae Timofti şi Abdullah Gül au stabilit un set de acţiuni pe care guvernele celor două ţări ar urma să le întreprindă în timpul apropiat pentru a spori schimburile comerciale moldo-turce, inclusiv investiţiile turce în economia Republicii Moldova. Preşedintele Timofti a trecut în revistă un şir de proiecte investiţionale de succes, dezvoltate în Republica Moldova de companii turce, în domenii precum industria hotelieră, medicină şi telefonia mobilă. La rândul său, Abdullah Gül şi-a exprimat speranţa că asemenea investiţii vor creşte exponenţial după ce regimul comercial dintre cele două ţări va fi liberalizat.
Nicolae Timofti şi Abdullah Gül au abordat în cadrul discuţiei şi chestiunea găgăuză. Şeful statului turc a declarat că autonomia teritorială Gagauz Yeri reprezintă un “pod al prieteniei” între Turcia şi Republica Moldova. Preşedintele Timofti a afirmat, la rândul său, că Republica Moldova a creat condiţii în regiune pentru studierea de către etnicii găgăuzi a culturii, istoriei şi limbii găgăuze. Nicolae Timofti şi-a exprimat încrederea că etnicii găgăuzi vor susţine ideea de integrare europeană a Republicii Moldova şi a pledat pentru ca elitele politice şi culturale de la Comrat să arate mai multă loialitate faţă de statul Republica Moldova. “Doleanţa noastră este ca minoritatea găgăuză să se întoarcă cu faţa spre Occident, acolo unde Republica Moldova îşi vede viitorul”, a declarat preşedintele Timofti.
* Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) este o organizaţie de cooperare regională ale cărei principii şi obiective urmăresc dezvoltarea şi diversificarea cooperării economice bilaterale şi multilaterale pe baza principiilor şi normelor dreptului internaţional. OCEMN a fost printre primele iniţiative lansate în zona Mării Negre, la 25 iunie 1992, când şefii de stat sau de guvern din 11 state – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina au semnat “Declaraţia de la Istanbul”. Odată cu intrarea în vigoare a Cartei sale, la 1 mai 1999, OCEMN a dobândit statutul de organizaţie internaţională, devenind organizaţia de cooperare economică cea mai reprezentativă şi mai bine dezvoltată din punct de vedere instituţional, pe un spaţiu geografic de 20 de milioane kilometri pătraţi (statele riverane Mării Negre, Balcanii şi Caucazul).
Leave a Reply