Proteste şi violenţe la Kiev

December 1, 2013

Sute de mii de ucraineni au revenit pe Maidan ca să ceară demisia preşedintelui şi a guvernului, după ce Ucraina a renunțat la semnarea Acordului de Asociere cu UE în cadrul Summitului de la Vilnius. Politicieni din opoziţie au declarat că atacul eşuat asupra administraţiei prezidenţiale din Kiev ar fi fost o provocare organizată tot de către autorităţi.

Duminică la Kiev au avut loc ciocniri violente între demonstranţii anti-guvernamentali, poliţie şi trupele speciale. Potrivit jurnaliștilor agenției Reuters, o parte a protestatarilor a încercat să ia cu asalt clădirea administraţiei preşedintelui Victor Ianukovici de pe strada Bankova. Persoane neidentificate au adus un buldozer în faţa preşedinţiei şi au încercat să rupă cordonul trupelor speciale, făcând uz de bare metalice, aruncând în poliţie cu bolovani din trotuar şi bombe fumigene.
Politicieni din opoziţie au declarat că atacul eşuat asupra administraţiei prezidenţiale din Kiev ar fi fost o provocare organizată tot de către autorităţi. Între timp, Ministerul de Interne al Ucrainei a anunţat că în ciocnirile violente din apropierea administraţiei prezidenţiale au fost implicaţi peste 300 de membri ai organizaţiei „Frăţia” (Bratstvo), acţiunile cărora ar fi fost coordonate de un politician radical, Dmitri Korcinski.

În Piaţa Independenţei au ieşit să protesteze, potrivit unor date diferite, de la 100 de mii pînă la o jumătate de milion de cetăţeni ucraineni. Demonstranţii cer demisia preşedintelui şi a guvernului şi organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale.

Manifestanţii sunt indignaţi şi de acţiunile trupelor speciale, care în noaptea de sâmbătă spre duminică, i-au bătut şi i-au împrăştiat cu forţa pe participanţii la manifestaţia pro-europeană, non-stop, din centrul Kievului. Şeful Poliţiei din Kiev, Valeri Koriak, a demisionat ca urmare a recentelor violenţe din Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene, informează AFP. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Colegiului Ministerului de Interne al Ucrainei. Potrivit site-ului Vocea Rusiei, demisia lui Koriak nu a fost încă acceptată, el fiind suspendat din funcţie pe durata desfăşurării unei anchete. Ministrul ucrainean de Interne şi-a cerut scuze pentru utilizarea excesivă a forţei în timpul dispersării manifestanţilor în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Oficialul a mai spus că s-a declarat categoric împotriva utilizării forţei şi că poziţia sa a fost prezentată tuturor subordonaţilor săi.

Acţiuni în sprijinul protestului sau, cum i se mai spune, „Euro-Maidanului” au avut loc în mai multe oraşe ucrainene, inclusiv în localităţile considerate a fi pro-ruseşti – Dnepropetrovsk, Simferopol şi Odesa.

În faţa mulţimii reunite în Piaţa Independenţei, unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, le-a cerut manifestanţilor să “nu cedeze în faţa provocărilor”. “Vă cer să fiţi foarte prudenţi, iar dacă cineva vă cere să luaţi cu asalt clădirile publice, fiți atenți deoarece acest lucru poate fi foarte periculos”, a declarat Kliciko.

Update, 2 decembrie 2013: Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a sunat luni pe președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cerându-i ca CE să primească o delegație ucraineană, pentru a discuta aspecte din Acordul de Asociere. Manuel Barroso i-a răspuns că CE este de acord cu discutarea aspectelor legate de implementarea acordurilor, dar că nu se pune problema redeschiderii negocierilor. Acești termeni au fost acceptați de către președintele Ianukovici, se mai spune în comunicat, și s-a stabilit ca momentul și nivelul acestei întâlniri să fie discutate prin canalele diplomatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new