Putin a semnat tratatul prin care Crimeea devine parte a Rusiei

March 18, 2014

După 60 de ani de la momentul în care Hrușciov dădea Crimeea Ucrainei, peninsula din Marea Neagră revine în componența Rusiei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut marţi, în faţa parlamentarilor ruşi, un discurs în legătură cu situaţia din Crimeea şi cu cererea autorităţilor de acolo ca peninsula să devină parte a Federaţiei Ruse. Putin a convocat la Kremlin parlamentarii celor două camere, nu a vorbit în Parlamentul rus.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat cu liderii pro-ruşi din Crimeea, tratatul prin care Republica Crimeea şi oraşul Sevastopol devin  părţi ale Rusiei.  Putin a anunţat, într-un discurs rostit anterior în faţa camerelor reunite la Kremlin ale parlamentului rus, că va supune  legislativului legile constituţionale pentru integrarea Crimeii şi a Sevastopolului în componenţa Federaţiei Ruse.
Liderul rus a trecut în revistă legăturile istorice, culturale, religioase şi spirituale ale cetăţenilor din Crimeea şi Sevastopol  cu locuitorii din Rusia, Ucraina şi Belarus. Putin a făcut referire şi la persecutarea etnicilor tătari din Crimeea şi a altor minorităţi din spaţiul sovietic şi a asigurat că noile autorităţi de la Simferopol doresc să repare aceste lucruri. Astfel, una dintre măsuri vizează ca tătara să devină limbă oficială în Crimeea, alături de rusă şi ucraineană.

Vladimir Putin a amintit că liderul sovietic Nikita Hruşciov a cedat Crimeea Ucrainei fără să ţină seama de dorinţa locuitorilor din regiune, dar a precizat că Rusia nu și-a propus și anexarea altor teritorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new