Putin, Mikhail Lesin și o nouă teorie a conspirației care nu vrea să moară

November 7, 2016

Gordon Hahn – Washington DC

Recent, poliția din Washington DC și FBI au dat publicității rezultatele investigației privind cauza morții lui Mikhail Lesin, afaceristul rus, fost aliat, consilier și asociat al lui Putin. Ne amintim că Lesin a fost găsit decedat într-un hotel din Washington, în noiembrie anul trecut. Cu toate acestea, anumite voci continuă să țeasă teorii ale conspirației în jurul dispariției acestuia. Evident aceste teorii implică Rusia, pe care ei o percep ca fiind cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a US.

De exemplu, comentatorul conservator Glenn Beck (cu care, în paranteză fie spus, sunt de acord asupra multor probleme) susține că Mikhail Lesin nici nu a murit în realitate și că moartea lui a fost pusă în scenă pentru a-l proteja. Mai mult, Beck susține că Lesin se află acum sub un plan de protecție a martorilor în schimbul informațiilor despre “mașina unică și omniprezentă de propagandă a lui Putin” (ca și cum SUA nu are una la fel de eficientă !) Asta pe lângă cei care clamează că moartea lui Lesin nu a fost accidentală și că el a fost ucis de către (cine altcineva !?) Putin.

Conspiratologistul și “expertul pe Rusia” Glenn Beck ne propune un ”adevăr” asupra căruia ne vom apleca cu mai multă atenție. El pretinde că i-au fost “confirmate” o serie de informații speciale potrivit cărora cineva (?) folosind pașaportul lui Lesin a ieșit din SUA după 40 de zile din momentul în care afaceristul rus a fost găsit mort, ceea ce susține Beck este o dovadă clară că moartea lui a fost un fake. Cu toate acestea, expertul evită să spună că în realitate dovezile și concluziile expertizei sale în acest caz provin de pe site-ul principalei figuri a opoziției ruse, Alex Navalny.

Un sfat: Aveți grijă și nu luați de bun tot ceea ce citiți pe site-urile guvernamentale, dar și pe site-urile de opoziție din Rusia, căci s-ar putea să vă ruinați rapid credibilitatea expertizei (pentru un exemplu de “analiză” lunatică a reprezentanților opoziției a se vedea “analiza” lui Andrei Illarionov despre care scriam aici). ”Expertul” Beck este, de asemenea, suspicios pe faptul că Lesin a apărut brusc în SUA și imediat a decedat. De fapt, statisticile de la Biroul de imigrări arată Lesin a intrat și ieșit din SUA de mai multe ori din 2012 până în noiembrie 2015.

Vladimir Putin_Mikhail Lesin

Ba chiar putem observa că Navalny este mult mai atent când scrie despre asta. El și-a actualizat primul său articol de pe site-ul personal, menționând că există foarte probabil și o explicație logică, simplă pentru faptul că jurnalele de intrare / ieșire ale Departamentului american de protecție a frontierelor vamale și de Securitate Internă (CBP) înregistrează un anume Lesin care pleacă din SUA la 40 de zile după ce fusese declarat decedat și anume o înregistrare defectuoasă sau o actualizare după data biletului de avion dus-întors. De altfel, conform unor documente ale NADSA Association of International Educators nu ar fi prima dată când formularele de intrare și ieșire sunt înregistrate eronat în sistemul informatic.

Mai mult decât atât, documentele de intrare-ieșire ale lui Lesin în/din SUA sunt pline de lacune și greșeli. Mai exact, Lesin are înregistrate mai multe călătorii cu datele de intrare în SUA, dar fără o dată de plecare corespunzătoare. O singură linie indică faptul că plecarea lui a fost la o dată “necunoscută”. Nu numai că există mai multe dovezi că sistemul de imigrare din SUA este mai asemănător cu schweitzer-ul elvețian sau cu o sită decât cu Fort Knox, dar indică și faptul că ieșirea lui Lesin a fost probabil înregistrată pe baza datei sale de plecare așa cum a fost programată și trecută în formularul I-94 și pe biletul dus-întors.

Desigur, este posibil ca moartea lui Lesin să fi fost rezultatul unei răfuieli între două grupări de interese. Există o mulțime de astfel de acțiuni, mai ales în Rusia, dar nu toate sunt ”gestionate” de regimul de la Moscova și nu toate vin de la Putin. Cu toate acestea, până în prezent nu există nici o dovadă că Lesin a fost ucis. Raportul poliției din Washington menționează consumul exagerat de alcool și o cădere în urma căreia s-a lovit zdravăn la cap. Oricum ar fi, aceasta este o abordare realistă și mult mai probabilă decât teoriile conspirației care circulă în jurul morții fostului consilier al liderului de la Kremlin. Pentru că toți știm deja că Putin l-a ucis Litvinenko, Putin a ucis-o pe Politkovskaia, Putin l-a ucis pe Nemțov, tot Putin l-a ucis pe avocatul Stanislav Markelov și pe jurnalista ziarului de opoziție Novaia Gazeta, Anastasia Barburova. Și mai știm, pentru că așa speculează anumiți vectori de opinie, că regimul Putin protejează neofasciștii. Iar lista monstruozităților Kremlinului e limitată doar de creativitatea jurnalistului în căutare de senzațional !

De fapt, Berezovsky sau extremiștii ceceni sunt mai susceptibili de a-i fi ucis pe Litvinenko, Politkovskaia și/sau Nemțov, deși Putin ar putea să nu fie în măsură să se asigure și/sau să nu își dorească ca criminalii adevărați să fie găsiți și pedepsiți exemplar. Dar asta e deja o altă discuție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new