Raportul Chilcot confirmă: Marea Britanie a declarat război Irakului pe baza unor rapoarte secrete eronate
July 7, 2016
Marea Britanie a decis să participe la invazia militară din Irak, în 2003, pe baza unor evaluări deficitare ale serviciilor secrete, în contextul în care regimul Saddam Hussein nu reprezenta o amenințare iminentă și nu fuseseră epuizate toate soluțiile diplomatice, arată raportul Comisiei speciale.
Comisia specială condusă de sir John Chilcot a prezentat miercuri concluziile anchetei privind participarea Marii Britanii la invazia americano-britanică asupra Irakului, în anul 2003.
Fostul premier britanic Tony Blair și-a exprimat miercuri ‘durerea’, ‘regretele’ și și-a cerut scuze după publicarea raportului privind decizia sa de a angaja militar Marea Britanie în Irak în 2003, relatează AFP, Reuters și DPA. ‘Este decizia cea mai grea pe care am luat-o vreodată (…) și am luat-o cu bună credință. Îmi asum întreaga responsabilitate. Mă încearcă mai multă durere și regrete decât vă puteți imagina’, a declarat fostul șef al guvernului, vizibil emoționat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Londra.
Într-o lungă declarație de 45 de minute, Blair a explicat și a justificat implicarea Marii Britanii în războiul din Irak. El a spus că, în baza informațiilor pe care le avea înainte de invadarea Irakului în 2003, ar lua aceeași decizie privind implicarea trupelor britanice și în prezent.
Dacă dictatorul irakian Saddam Hussein rămânea la putere în 2003, ‘ar fi continuat să reprezinte o amenințare pentru pacea în lume’, a mai spus el, respingând acuzația că intervenția în Irak a crescut amenințarea teroristă, deși cel mai recent atentat de la Bagdad a fost în urmă cu mai puțin de o săptămână și a provocat aproape 200 de morți.. ‘Cel puțin, în ciuda tuturor provocărilor, avem astăzi în Irak un guvern ales și recunoscut ca legitim de comunitatea internațională’, a spus fostul prim-ministru britanic din perioada 1997 și 2007.
Guvernul Tony Blair a decis să participe la intervenția militară în Irak, în anul 2003, alături de Statele Unite, conduse în acel moment de președintele George W. Bush, de Australia și Polonia. Invazia militară efectivă a durat din 20 martie până la 1 mai 2003, generând Războiul din Irak, numit de Statele Unite “Operațiunea Eliberarea Irakului”. Intervenția militară a avut ca prim rezultat înlăturarea regimului Saddam Hussein.
Leave a Reply