Războiul mediatic dintre Israel și Iran – un nou episod

September 17, 2012

Potrivit AFP, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reamintit comunității internaționale că Iranul ar putea produce arme nucleare în şase-şapte luni, cerându-i încă o dată preşedintelui SUA, Barack Obama, să stabilească “o linie roşie” clară, care, dacă va fi depăşită, să atragă o intervenţie militară.

Linia roşie trebuie stabilită acum, cât timp nu este prea târziu“, a declarat Netanyahu în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune american, precizând că, potrivit datelor de care dispune, Iranul a parcurs 90% din procedurile tehnice pentru fabricarea de bombe nucleare.

Noile declaraţii ale lui Netanyahu riscă să accentueze disensiunile dintre Israel şi Statele Unite pe tema oportunităţii unei intervenţii militare pentru stoparea programului nuclear iranian. Recent, Netanyahu atrăgea atenţia că membrii comunităţii internaţionale nu pot cere Israelului să nu atace Iranul atât timp cât nu impun “linii roşii” Teheranului în privinţa programului nuclear. “Cei din comunitatea internaţională care refuză să impună linii roşii Iranului nu au dreptul moral să impună condiţii Israelului“, sublinia Netanyahu. Declarațiile șefului executivului de la Tel-Aviv vin pe fondul exercițiilor militare desfășurate în zona Strâmtorii Hormuz de forțele navale și aeriene ale 25 de state occidentale și care se axează în acest an tocmai pe tactici de distrugere a unei eventuale blocade a strâmtorii din partea Teheranului.

De cealaltă parte, nici Teheranul nu face rabat la capitolul declarații războinice. Astfel, comandantul armatei iraniene a reiterat amenințarea că în cazul unui atac al Israelului asupra instalaţiilor nucleare ale Teheranului nu va rămâne nimic din statul evreu. Mai mult, conform informațiilor apărute în cotidianul Haaretz, se așteaptă ca în cadrul reuniunii de astăzi a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), șeful programului nuclear al Iranului, Fereydoun Abbasi, să reia explicațiile deja cunoscute privind refuzul de a pune capăt programului iranian de îmbogățire a uraniului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new