Republica Moldova – un nou pas către liberalizarea regimului de vize

February 27, 2014

Parlamentul European votează, joi, 27 februarie 2014, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova şi, dacă nu vor apărea “accidente” pe parcurs, moldovenii ar putea călători în Spaţiul Schengen fără vize încă de la jumătatea lunii mai. După votul din Comisia LIBE din 12 februarie, votul de joi ar trebui să fie o simplă formalitate, în condiţiile în care există sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.

Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă “un instrument pentru stabilitatea” Republicii Moldova şi “un moment istoric” pentru viitorul său în Uniunea Europeană.

În opinia Tanjei Fajon, citată de agenția de știri Mediafax, ridicarea vizelor este “importantă în special pentru cetăţenii obişnuiţi” care vor putea călători mai uşor în Schengen. Aceasta atrage însă atenţia că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care deţin paşaport biometric vor putea beneficia de această măsură.

Potrivit raportorului sloven, în prezent doar 15% dintre cetăţenii moldoveni deţin un paşaport biometric, dar numărul lor, cu siguranţă, va creşte. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro. Totuși, Tanja Fajon nu se aşteaptă la un aflux de cetăţeni moldoveni în spaţiul Schengen, după ridicarea vizelor.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new